Beneféciou Balet Gala 2010 SND opäť podporilo projekt Pomôže celé Slovensko

NETKY.SK • 24 September 2010, 06:58 • 2 min
Beneféciou Balet Gala 2010 SND opäť podporilo projekt Pomôže celé Slovensko

Beneféciou Balet Gala 2010 SND opäť podporilo projekt Pomôže celé Slovensko

slovakia

left justify in out

img

V novej budove Slovenského národného divadla (SND) sa dnes večer uskutočnilo benefičné predstavenie Balet Gala 2010, ktoré zorganizovalo SND, Agentúra AGAS a Agentúra World Stars Ballet Gala pod záštitou predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej. Benefičný večer Balet Gala bol tento rok venovaný na podporu povodňami postihnutých oblastí v rámci projektu Pomôže celé Slovensko.
"Zbierku sme začali benefičným večerom 17. júla. V spolupráci so SND, Slovenskou televíziou a s osobnosťami Krištáľového krídla sme vyburcovali slovenskú verejnosť a vyhlásili verejnú zbierku, aká v histórii Slovenska nemá obdobu," uviedla v slávnostnom prejave spoluorganizátorka benefície a autorka projektu Pomôže celé Slovensko Mária Vaškovičová, ktorá osobne navštívila zaplavené oblasti. "Chcela som si overiť ako to je, kto koľko dostal a či dostal, niektorým rodinám sa veľmi pomohlo, videla som, že tieto verejné zbierky veľmi pomohli ľuďom," povedala pre TASR Vaškovičová, ktorá poznatky z výjazdov do postihnutých miest a informácie z databáz charitatívnych organizácii využila na vytvorenie kľúča. Pomocou neho pomoc putovala ďalej k ľuďom, ktorým sa pomohlo najmenej alebo mali najväčšie škody. "Prihliadala som aj na sociálne podmienky rodín, či sú to ľudia, ktorí sú v pracovnom pomere, alebo dôchodcovia, chorí ľudia, veľmi sme pri tom využívali sociálny pohľad."
Na účet zbierky a cez DMS občania a firmy zaslali necelých 400.000 eur. "Firma Decodom poskytla materiálnu podporu vo forme 50 kuchynských liniek v hodnote 100.000 eur," zhodnotila počas slávnostného večera Vaškovičová s tým, že súbežne so zbierkou občania zasielali finančné prostriedky na ďalšie účty pre pomoc ľuďom postihnutých povodňami. "Celkovo sa vyzbieralo 3.3 milióna eur, čo je cca 100 miliónov slovenských korún."
Program slávnostného večera, ktorým Balet SND odštartoval divadelnú sezónu, ponúkol výber z inscenácií Romeo a Júlia, Tango, Giselle, Don Quijote či Korzár, účinkovali popredné osobnosti svetovej baletnej scény - Yan Zhu primabalerína Čínskeho národného baletu, jeho sólista Shidong Sheng, prvá dáma baletu v Gruzínsku Lali Kandelaki, gruzínsky umelec Vasil Akhmeteli, sólista Baletu Lotyšskej národnej opery Ulvi Azizov, sólisti Maďarského národného baletu v Budapešti Alexandra Kozmér, Krisztina Pazár, Levente Bajári a Zoltán Oláh, Vasyl Sevastyanov a Sergii Iegorov z Baletu Štátneho divadla Košice, ďalej Katarína Košíková, Viktória Šimončíková, Peter Dedinský, Adrián Ducin, Andrej Szabo a Ruan Crighton z domáceho súboru Baletu SND.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies