Benátska komisia Rady Európy odporučila Kyjevu zmeniť zákon "O vzdelávaní"

NETKY.SK • 9 December 2017, 20:53 • 2 min
Benátska komisia Rady Európy odporučila Kyjevu zmeniť zákon "O vzdelávaní"

BENÁTKY - V Benátskej komisii Rady Európy skritizovali článok 7 ukrajinského zákonu "O vzdelávaní" a poukázali na to, že v článku sa utláčajú niektoré jazyky národnostných menšín, vrátane ruského. V súvislosti s tým, odporučili Kyjevu zmeniť článok 7 v zákone "O vzdelávaní".

slovakia

left justify in out

"Prijatý článok 7 v zákone, je veľmi odlišný od projektu, na ktorom sa uskutočníli konzultácie s menšinami. Taktiež obsahuje niekoľko nejednoznačných pozícii a nedáva potrebný smer k uplatňovaniu smernice medzinárodných ústavných záväzkov krajiny," uviedla Komisia .

 

V správe je tiež uvedené, že tento článok zabezpečuje právny základ pre vyučovanie niektorých predmetov v jazykoch EÚ, napríklad, bulharčine, maďarskom, rumunskom a poľskom, a však v zákone a ani v článku 7 "neexistuje žiadne riešenie pre jazyky, ktoré nie sú úradnými jazykmi EÚ, najmä: ruského jazyka, ako najpoužívanejšieho neštátneho jazyka v Ukrajine".

 

Podľa názoru Komisie Rady Európy, také "nepriaznivé vzťahy k týmto jazykom, je ťažké zdôvodniť akýmkoľvek spôsobom, a preto vzniká problém diskriminácie, je potrebné zmeniť a doplniť článok 7 a nahradiť túto pozíciu viac vyváženejšou". Zároveň, Komisia je presvedčena, že v novom zákone o stredoškolskom vzdelaní, ktorý sa má prijať, by mali poskytnúť viac vyváženejšie riešenie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies