Benátky prvýkrát otestovali protipovodňové bariéry

NETKY.SK • 13 Október 2013, 09:08 • 2 min
Benátky prvýkrát otestovali protipovodňové bariéry

BENÁTKY - Vláda predpokladá, že by mohol byť ochranný systém kompletne dobudovaný v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Benátky v sobotu prvýkrát úspešne otestovali nový protipovodňový systém, ktorý má severotalianske renesančné mesto chrániť pred vysokou vodou. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

Po dokončení bude systém pozostávať z 78 mobilných protipovodňových bariér, ktoré sa vysunú z morského dna, aby uzavreli Benátsku lagúnu, keď voda v mori náhle prudko stúpne napríklad pri búrkach.

Mesto začalo s budovaním bariér už pred desiatimi rokmi, avšak projekt bol zbrzdený omeškanými platbami, spôsobenými prepuknutím ekonomickej recesie v Taliansku. Cena projektu sa doteraz vyšplhala na 5,4 miliardy eur.

Vláda predpokladá, že by mohol byť ochranný systém kompletne dobudovaný v roku 2016.

Niektorí Benátčania však tvrdia, že projekt je len plytvaním peňazí, nakoľko neexistuje nijaká záruka, že sústava bude spoľahlivo fungovať.

Benátky sa za posledných sto rokov v dôsledku stúpajúcej hladiny morí a oceánov "potopili" o viac než 20 centimetrov. Starobylé mesto navyše čoraz častejšie zažíva rozsiahle povodne v dôsledku intenzívnych zrážok a silného vetra, ktorý zadržiava prílivovú vodu v lagúne. Jedny z najhorších povodní v Benátkach zaznamenali v roku 1966, kedy bolo 80 percent mesta pod vodou. Voda v kanáloch vtedy kulminovala na 194 cm. Asi 5000 obyvateľov prišlo pri povodniach o svoje domov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies