Benátky postihli najhoršie záplavy za posledných 50 rokov

NETKY.SK • 15 November 2019, 08:15 • 2 min
Benátky postihli najhoršie záplavy za posledných 50 rokov

RÍM - Talianska vláda vyhlásila vo štvrtok stav núdze v Benátkach, ktoré postihli najhoršie záplavy za uplynulých 50 rokov, aby tak mohla uvoľniť finančné prostriedky na obnovu tohto historického mesta.

slovakia

left justify in out

Kabinet štvrtkovým vyhlásením núdzového stavu umožnil prísun okamžitej finančnej pomoci zameranej na obnovu mesta vo výške 20 miliónov eur. Informovala o tom agentúra AP. Taliansky premiér Giuseppe Conte po tom, čo v Benátkach, kde mimoriadne zaplavilo známe pamiatky, domy i obchody, strávil noc, označil rozsiahle povodne za "ranu do srdca krajiny".

Starosta Benátok Luigi Brugnaro uviedol, že materiálne škody spôsobené prírodným živom sa odhadujú na "stovky miliónov eur". "Dramatickú situáciu" v meste označil za výsledok klimatickej zmeny a vyzval na rýchle dokončenie projektu protipovodňovej ochrany MOSE (Mojžiš), ktorý tvorí sústava pohyblivých hrádzí.

Talianska ministerka dopravy a infraštruktúry Paola De Micheliová v tejto súvislosti vo štvrtok prisľúbila, že projekt MOSE bude dokončený do roku 2021, pričom čiastočne by mohol začať fungovať už skôr. Výška vody v meste dosiahla v utorok pred polnocou 1,87 metra, k čomu prispel silný vietor. To zatiaľ neprekonalo rekord z roku 1966, keď výška vody dosiahla 1,94 metra.

 

 

Hoci vody klesla, Námestie svätého Marka zostalo vo štvrtok čiastočne zaplavené a ďalší príliv sa očakáva v piatok ráno.

 

Škody výrazne postihli aj Baziliku svätého Marka. Benátsky arcibiskup Francesco Moraglia povedal, že budova utrpela "nenapraviteľné škody", keďže slaná voda ohrozuje mozaiky i murivo budovy a dostala sa aj do krypty.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona