Benátky chcú sprísniť pravidlá pre plavbu gondol

NETKY.SK • 27 August 2013, 11:32 • 2 min
Benátky chcú sprísniť pravidlá pre plavbu gondol

BENÁTKY - Benátske úrady vypracovali sériu návrhov na sprísnenie bezpečnosti dopravy na Veľkom kanáli, ktorý je hlavnou tepnou lodnej dopravyy v meste. Opatrenia sú reakciou na minulotýždňové tragické úmrtie nemeckého turistu pri zrážke gondoly s väčším plavidlom, oznámila dnes televízia BBC.

slovakia

left justify in out

Medzi navrhovanými krokmi je aj zavedenie testov za konzumáciu drog a alkoholu u gondolierov. V organizme gondoliera, ktorý bol účastníkom minulotýždňovej nehody, sa totiž našiel kokaín a hašiš. Drogy pravdepodobne konzumoval v noci alebo ráno pred kolíziou.  Magistrát zároveň plánuje výraznejšie regulovať lodnú dopravu na preplnenom Veľkom kanáli, čo sa nezaobíde bez určitých obmedzení aj pre samotných obyvateľov mesta. 

"O Veľkom kanáli musíme uvažovať ako o ulici, ako o hlavnej ulici vo všetkých mestách s mimoriadne hustou dopravou. Potrebujeme určitú disciplínu," uviedol pre BBC starosta Benátok Giorgio Orsoni. Podľa jedného z návrhov by gondoly mali počas dňa premávať len v určitých časových intervaloch po skončení rannej dopravnej špičky. Gondolieri a kormidelníci väčších lodí by počas plavby nesmeli používať rukou ovládané technické zariadenia. Magistrát okrem toho zvažuje rozšírenie zúžených úsekov Veľkého kanála prostredníctvom odstránenia malých lodeníc a ďalších podobných stavieb. Pri zrážke gondoly z "vaporettom", vodným autobusom mestskej hromadnej dopravy, zahynul 17. augusta 50-ročný Nemec, zatiaľ čo jeho trojročnú dcéru hospitalizovali so zraneniami hlavy. Polícia začala vo veci vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu zabitia z nedbalosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona