Ben Johnson vie, ako sa cíti Lance Armstrong

NETKY.SK • 24 September 2013, 09:42 • 2 min
Ben Johnson vie, ako sa cíti Lance Armstrong

NEW YORK - Keď šprintéri zakľakli do blokov, napätie na Olympijskom štadióne v Soule sa dalo krájať.

slovakia

left justify in out

Finále stovky mužov dostávalo už vopred vzletné prívlastky typu preteky storočia či najsledovanejší šprint histórie. Komu zavesia na krk zlato? Bude to nadupaný Kanaďan Johnson alebo už takmer legendárny Američan Lewis? A bude to vo svetovom rekorde?

Zlatý medailista a svetový rekordér na 52 hodín 
Keď Ben Johnson preletel cieľom a pri jeho mene sa objavilo trojčíslie 9,79 a tiež blikajúca skratka označujúca svetový rekord, Carl Lewis si len pretieral oči. Jeho 9,92 malo od zlata veľmi ďaleko. Američan sa po chvíľke zdesenia pobral za Kanaďanom a na znak uznania mu ponúkol pravicu. Denník Toronto Star napísal na prvej strane len jedno slovo "Benfastic". Viac nebolo treba. Ibaže o 52 hodín neskôr bolo všetko inak. Vo vzorke moču Bena Johnsona sa našli stopy po stanozolole, anabolickom steroide podporujúcom rast svalovej hmoty. Z najslávnejšieho šprintéra sa behom niekoľkých minút stal najväčší hriešnik. Redaktor Toronto Star tentoraz použil dve slová: "Prečo, Ben...?" A okrem toho ešte päť strán kritického textu. Veľkú hanbu však Ben Johnson zažil aj priamo medzi športovcami v Soule. Jeho krajan a kolega z plaveckého bazéna Mark Tewksbury si do okna svojej izby v olympijskej dedine vyvesil transparent s textom: "From Hero to Zero in 9,79", čo sa dá preložiť ako "Z hrdinu na nulu za 9,79 s." 

Podvodníkov je veľa, ale Johnsona odhalili 
Pamätné soulské finále sa odohralo presne pred štvrťstoročím, 24. septembra 1988. Bolo najsledovanejšie, najrýchlejšie, ale aj najkontroverznejšie. Neskôr sa ukázalo, že až päť jeho účastníkov v istom okamihu svojej kariéry uviazlo v dopingovej sieti. Ani King Carl, ktorému dodatočne priznali zlato nielen zo Soulu, ale aj MS 1987 v Ríme, nebol údajne čistý. Len sa mu nič oficiálnou cestou nedokázalo. Rok trvalo Benovi Johnsonovi, kým našiel v sebe odvahu na priznanie. Tréner Charlie Francis pred štátnym vyšetrovateľom potvrdil, že jeho zverenec si pomáhal nedovolenými podpornými prostriedkami už od roku 1981. Dodal však, že Johnson je len jedným z množstva športovcov - podvodníkov svojej doby. Ale prečo mu prišli na megapodvod práve vo finále najsledovanejších atletických pretekov histórie? Údajne preto, lebo Američania veľmi túžili po zlate pre Carla Lewisa. Jedna z teórií hovorí o tom, že Lewisov kolega zo Santa Monica Track Clubu André Jackson sa po finále stovky dostal do odberovej zóny na antidopingové testy a do piva, ktoré Johnson vypil, aby sa mohol rýchlejšie vymočiť, pridal stanozolol. Aj tréner Francis neskôr v knihe Speed Trap (Pasca rýchlosti) priznal, že Johnson preferoval furazabol, ktorý je derivátom stanozololu. 

Porovnával sa s koňom, trénoval Maradonu aj Kaddáfího 
Vypočúvanie Bena Johnsona a 122 svedkov trvalo 91 dní a jeho výsledkom bolo aj zastavenie súťažnej činnosti na dva roky. V roku 1991 sa vrátil na atletické dráhy už iný Ben Johnson. Polovičný oproti slávnej minulosti. Na majstrovstvá sveta do Tokia sa vôbec nedostal a o rok neskôr na olympijských hrách v Barcelone sa neprebojoval do finále. V roku 1993 opäť neprešiel dopingovým testom a hoci doživotný trest mu napokon pre procedurálne chyby v testovaní zmiernili, šprintér Johnson bol už nenávratne minulosťou. Neprestal sa však starať o palcové titulky v novinách. Raz to bolo vyhlásením, že dopuje 40% svetových atlétov, potom šprintérskym súbojom s dostihovým koňom či ako tréner argentínskej futbalovej legendy Diega Maradonu, ale aj syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ktorý sa chcel stať profesionálnym futbalistom v Taliansku. 

Prešlo 25 rokov a nič sa nezmenilo 
Dnes má rodák z jamajského Falmouthu 51 rokov a po svete propaguje svoju antidopingovú kampaň. V jej rámci by sa mal práve v utorok 24. septembra objaviť aj na "mieste činu spred 25 rokov" - Olympijskom štadióne v Soule. Kampaň pod názvom "Vyber si tú správnu cestu" je prezentovaná spoločnosťou na výrobu športového oblečenia Skins, ktorej šéf Jamie Fuller je Johnsonovým spoločníkom na cestách. "Už som si zvykol, že moje meno je synonymom dopingu. Teraz chcem zanechať v ľuďoch opačný odkaz. Bojujem proti dopingu a vo svojom vnútri cítim, že je to tak správne. Počas svojej dopingom poznačenej kariéry som ten pocit nemal," cituje Johnsona server insidethegames.biz. 

Prešlo 25 rokov, ale Ben Johnson nemá pocit, že sa vo svetovom športe niečo zmenilo. Doping je stále jeho súčasťou. "Som o 25 rokov starší, ale ľudia stále robia tie isté chyby. Mám pocit, že športovci potrebujú poradcov, ktorí by im vysvetlili, čo je správne. A treba to hovoriť najmä 17-18-ročným pred ich prvým štartom na olympijských hrách mládeže alebo juniorských majstrovstvách sveta. Tú informáciu o škodlivosti dopingu musia dostať do svojich hláv, inak sa nič nezmení," myslí si Johnson. 

Tak ako jeho aféra spred štvrťstoročia rozvírilo verejnú mienku nedávne priznanie niekdajšieho kráľa svetovej cyklistiky a Tour de France Lancea Armstronga. Keď sa prevalil škandál o systematickom dlhoročnom dopingu v tíme U.S. Postal, svetové médiá na ňom nenechali suchú nitku. Johnson sa však Armstronga sčasti zastal. 

"Všetci sme len ľudia, robíme chyby, za ktoré neskôr pykáme. Viem, ako sa cíti Armstrong. Musí sa s tým naučiť žiť tak ako ja. Želám mu len to najlepšie," uviedol bývalý kontroverzný šprintér na adresu cyklistu, ktorému odobrali všetkých sedem titulov z Tour de France. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona