Belorítkam osadia pod bratislavským Mostom SNP umelé hniezda

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 15:54 • 2 min
Belorítkam osadia pod bratislavským Mostom SNP umelé hniezda

BRATISLAVA – V podhľade bratislavského Mosta SNP osadia umelé hniezda pre chránené belorítky. Inštalácia prebehne v noci na stredu (5. 4.) v koordinácii s ochranármi. Belorítkam totiž minulý rok v máji zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti mosta, 66 hniezd.

slovakia

left justify in out

"Montáž umelých hniezd je približne naplánovaný na utorok (4. 4.) o 23.00 h. Predpokladaný čas trvania je do stredy 4.30 h," uviedla pre TASR Iveta Kešeľáková. Hlavné mesto sa po minuloročnom incidente snažilo najprv belorítkam pomôcť vybudovať si nové hniezda. Podľa odporúčania ornitológov umiestnilo vodu a hlinu v blízkosti Mosta SNP, aby tak vtákom pomohlo zháňať si stavebný materiál. Ornitológovia navrhli, aby sa po vyhniezdení inštalovali na iné vhodné miesta aj umelé hniezda.

 

SOS/BirdLife Slovensko v máji 2016 upozornila, že na bratislavskom Moste SNP bolo zničených 66 hniezd. Zlikvidovala sa tak druhá najväčšia kolónia chránených belorítok v hlavnom meste. Belorítky podľa ornitológov prišli o násady a zrejme aj o mláďatá. Podľa ornitológov spoločenská hodnota hniezd spolu so znáškami mohla dosiahnuť až 120.000 eur.

 

Hlavné mesto argumentovalo, že hniezda zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti podmostia. Čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T Real Estate. Tá sa však bránila a tvrdila, že nikto z jej zamestnancov zničenie hniezd belorítok na Moste SNP nezavinil. "Revitalizačné práce vykonával subdodávateľ," uviedla v tom čase pre TASR Daniela Stričková z J&T Real Estate s tým, že neboli upozornení na prípadné obmedzenia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies