Belinský chce do Žiliny lákať mladé rodiny na nájomné bývanie

NETKY.SK • 9 September 2014, 11:36 • 2 min
Belinský chce do Žiliny lákať mladé rodiny na nájomné bývanie

ŽILINA – Podpredseda KDH a kandidát kresťanských demokratov na žilinského primátora Peter Belinský chce mladé rodiny prilákať do Žiliny na nájomné bývanie.

slovakia

left justify in out

„Moja predstava je ponúknuť to, čo urobilo iné mestá úspešnými. My nepotrebujeme nič vymýšľať, len robiť to, čo urobili iní. A to je budovanie nájomného bývania. Tu hlboko zaostávame za svetom. Potrebujeme, aby si mladí ľudia v Žiline mohli zakladať rodiny. Nechceli a nemuseli odchádzať. Takýto model je reálny, finančne nezaťažuje mesto, je skutočným spúšťačom ďalšieho rozvoja. Ľudia, ktorí majú kde žiť, pracovať a zmysluplne trávia voľný čas, tvoria základňu pre fungujúce mesto,“ povedal Belinský a zdôraznil, že na Slovensku tvoria nájomné byty len tri percentá bývania, pričom v zahraničí toto číslo často presahuje 50 až 70 percent.

 

Štyridsaťšesťročný manažér vidí veľké možnosti rozvoja Žiliny aj v novom programovacom období, ktoré krajským mestám ponúkne čerpať desiatky miliónov eur z eurofondov. „Veľkou šancou pre rozvoj podvyživených miest a obcí je zmysluplné čerpanie eurofondov. Stačí sa pozrieť do Poľska alebo Česka, čo sa im za ne podarilo vybudovať. Dnešné problémy s čerpaním eurofondov súvisia aj s tým, že prostriedky na rozvoj obcí a miest sú veľmi ďaleko od verejnej kontroly a reálnych potrieb, veľmi ďaleko od samotných miest a obcí,” povedal bývalý šéf Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. 

 

Nominant KDH v novembrových komunálnych voľbách vníma ako problém aj bezpečnosť Žiliny. „Dostávam varovné signály, že ľudia sa prestávajú v niektorých častiach mesta cítiť bezpečne. To si žiada zmeniť priority mestskej polície, ako aj prístup mestských policajtov. Musíme zmeniť celú filozofiu ich práce, aby mestskí policajti boli rešpektovaní a informovaní. Aby vedeli pomôcť domácemu, aj turistovi,“ povedal Belinský, podľa ktorého je súčasné vedenie Žiliny v dôležitých výzvach pasívne. „Vedeniu Žiliny chýba neoblomnosť, zodpovednosť a odvaha. Chcel by som dokázať a ukázať, že na toto mesto sa budú ľudia opäť pozerať s hrdosťou. Rozhodol som sa kandidovať aj preto, že ani u jedného zo známych kandidátov schopnosti manažovať mesto, akým je Žilina, nevidím,” dodal Belinský. 

 

Peter Belinský sa narodil v roku 1968 vo Vranove nad Topľou, v Žiline vyštudoval Vysokú školu dopravy a spojov a ostal v nej žiť a pracovať. Bol riaditeľom Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR). Je podnikateľ a zároveň podpredseda KDH. Je ženatý a má štyri deti. 

 

 

Okrem Petra Belinského (KDH) verejne ohlásili kandidatúru na primátora Žiliny aj súčasný primátor Igor Choma (Smer-SD), niekdajší žilinský primátor Ján Slota (KSNS), hokejbalový majster sveta Róbert Kašša (nezávislý) a bývalý hovorca žilinskej radnice Martin Barčík, ktorého podporujú strany Sieť, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, Most-Híd a OKS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies