Belgický vzdušný priestor je po technickej poruche čiastočne otvorený

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 18:09 • 2 min
Belgický vzdušný priestor je po technickej poruche čiastočne otvorený

BRUSEL - Situácia na belgických letiskách sa po doobedňajšom výpadku prúdu na hlavnom systéme kontroly leteckej prevádzky postupne normalizuje, uviedla tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Výpadok elektrického napájania v riadiacom stredisku letovej prevádzky Belgocontrol zapríčinil, že od 09:45 h miestneho času belgické letiská nepovolili prílet ani odlet žiadneho lietadla. Belga uviedla, že príčinou výpadku elektriny mohlo byť preťaženie, ktoré vyradilo z prevádzky aj záložný elektrický generátor.

 

Na hlavnom letisku krajiny Zaventem v Bruseli, ale aj na letiskách v Charleroi a Liege kvôli technickej poruche boli zrušené alebo odklonené stovky letov. Informáciu potvrdila zástupkyňa bruselského letiska Anke Fransenová.

Bruselské letisko oznámilo, že len doobeda muselo zrušiť 147 letov, zatiaľ čo 32 letov bolo odklonených na iné letiská, najmä do Paríža, Amsterdamu a Frankfurtu.

 

Výpadok prúdu, ktorý postihol belgické letiská, mal nepriaznivý vplyv na približne 20.000 cestujúcich.

 

V poobedňajších hodinách sa situácia postupne zlepšovala. Letisko v Antverpách, hoci ovplyvnené celkovou situáciou, poobede bolo prevádzkyschopné a belgický vzdušný priestor bol čiastočne otvorený po 14.00 h, čo znamenalo aspoň 20-percentné obnovenie leteckej prevádzky.

 

Prvý let z hlavného bruselského letiska bol povolený v smere Newark v USA.

 

Lietadlá letiace vo vysokej nadmorskej výške nad Belgickom na iné miesta určenia neboli ovplyvnené touto situáciou. Lety v tejto výškovej hladine sú závislé od európskeho systému riadenia letovej prevádzky Eurocontrol.

 

Prvé odhady naznačujú, že škody spôsobené technickou poruchou riadiaceho systému Belgocontrol sa môžu vyšplhať na 50 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies