Belgický trh je otvorený aj slovenským firmám, v účasti na tentroch by nemali mať prekážky

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 14:29 • 2 min
Belgický trh je otvorený aj slovenským firmám, v účasti na tentroch by nemali mať prekážky

BRATISLAVA - Slovenské firmy, ktoré hľadajú možnosti investícií v Belgicku, majú k dispozícii viaceré inštitúcie, ktoré im môžu pomôcť. Ako povedal pre TASR riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Susko, Belgicko patrí ku krajinám EÚ s najotvorenejším trhom.

slovakia

left justify in out

"Nevytvára prekážky zahraničným firmám pri ich účasti na verejných súťažiach. Má zriadené elektronické jednotné kontaktné miesto, ktoré slúži podnikateľom na získanie všetkých potrebných informácií súvisiacich so začiatkom podnikania v krajine," konštatoval Susko. Ako dodal, priame ponuky od belgických spoločností na rozvoj spolupráce so Slovenskom prichádzajú na zastupiteľský úrad SR v Bruseli skôr sporadicky.

 

"Ministerstvo každú ponuku zverejní prostredníctvom webového portálu Podnikajme v zahraničí a oznámi tiež Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Okrem toho každý zastupiteľský úrad SR má k dispozícii svetovú databázu podnikov Dun & Bradstreet, z ktorej môže ekonomický diplomat vyhľadať vhodné slovenské spoločnosti pre spoluprácu. Na podporu exportu slúži podnikateľské centrum zriadené pri ministerstve, ktoré môže pre belgickú firmu tiež vyhľadať vhodného kooperačného partnera, a to buď priamo, alebo v spolupráci so SARIO," priblížil. Kontakt je bizinfo@mzv.sk. Podstatná pri nadviazaní spolupráce je podľa Suska jazyková znalosť.

 

"Kým spoločnosti z Bruselu a Flámska komunikujú okrem oficiálnych jazykov - holandčina, francúzština aj po anglicky, a v prípade Flámska často aj nemecky, podnikatelia z južného Valónska preferujú francúzštinu. Spoločnosti majú radi prístup k informáciám o spoločnosti elektronicky, dobrá webová stránka v cudzom jazyku, prípadne prezentácia spoločnosti sú takmer nevyhnutné," povedal Susko.

 

Zahraničný obchod patrí do kompetencií jedného z troch regiónov Belgicka a každý má na podporu investícií zriadenú vlastnú inštitúciu. Pre Brusel - hlavné mesto - je to Brussels Invest & Export, pre Flámsko Flanders Investment & Trade a pre Valónsko AWEX. Slovenským investorom všetky tieto agentúry v zásade pomôžu zadarmo.

 

Vedia aj dočasne poskytnúť priestory na podnikanie a majú svoju zástupkyňu aj na Slovensku, ktorá poskytne prvý kontakt pre investorov zaujímajúcich sa o pôsobenie v SR. Oficiálnou platformou pre tendre v Belgicku je e-Notification/bulletin verejného obstarávania. Všetky tendre verejných inštitúcií sú považované za oficiálne, len ak sú zverejnené na tejto stránke.

 

V zásade platí, že slovenské firmy, ktoré by chceli nadviazať obchodné styky s niektorou z členských krajín Európskej únie (EÚ), by sa mali registrovať na Enterprise Europe Network. V takom prípade sa firma stane prijímateľom správ a dopytov. Bez registrácie je možné vyhľadávať medzi existujúcimi ponukami.

 

"Táto forma je veľmi vhodná najmä pre malé a stredné podniky. Ak je spoločnosť registrovaná aj v SR, pracovníci Slovak Business Agency môžu poskytnúť pomoc s využitím partnerov z rôznych krajín únie pri dohadovaní obchodnej spolupráce," dodal hovorca rezortu zahraničných vecí.

 

 

kok pop

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies