Belgický súd poslal vodcov teroristickej bunky z Verviers na 16 rokov za mreže

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 08:37 • 2 min
Belgický súd poslal vodcov teroristickej bunky z Verviers na 16 rokov za mreže

BRUSEL - Belgický súd dnes vymeral tresty v rozpätí od 30 mesiacov do 16 rokov osobám usvedčeným z účasti na aktivitách teroristickej skupiny, známej ako "bunka z Verviers". Obžalovaných usvedčili tiež z plánovania ozbrojených útokov na území Belgicka, ku ktorým malo dôjsť v januári 2015. Informovali o tom tlačová agentúra Belga a televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Rozsudky sa týkajú 16 obžalovaných osôb, ktoré boli obvinené z prepojenia na teroristickú bunku z mesta Verviers na východe Belgicka. Traja hlavní obžalovaní, vodcovia džihádistickej bunky, ktorú sa protiteroristickému komandu podarilo rozbiť 15. januára 2015, boli odsúdení na 16 rokov väzenia a 30.000 eur pokuty.


Usvedčení boli z príslušnosti k extrémistickej skupine Islamský štát (IS) a z pokusu o teroristický útok na území Belgicka. Najvyššie tresty dostali Marouane El Bali, Souhaib El Abdi a Mohamed Arshad Mahmood Najmi. Druhý najvyšší trest, osem rokov za mrežami, dostal Omar Damache.


Prokuratúra prirovnala džihádistickú bunku z Verviers ku komandu, ktoré zaútočilo v Paríži 13. novembra 2015.
Súd pripomenul, že dvojica El Abdi a Mahmood Najmi bola v pravidelnom kontakte s Abdelhamidom Abaaoudom, ktorý je považovaný za strojcu teroristických útokov v Paríži a za zakladateľa bunky z Verviers. Abaaoud bol zabitý krátko po útokoch v Paríži počas prestrelky s políciou.


Mahmood Najmi bol podľa súdu ten, ktorý prenajal byt vo Verviers a ktorý zabezpečil a doviezol z Bruselu potrebné chemikálie pre výrobu výbušnín.


Predseda 70. komory Trestného súdu v Bruseli Pierre Hendrickx v dnešnom rozsudku upozornil, že potenciálnym cieľom pre džihádistov z Verviers bolo už v roku 2015 bruselské letisko. Plánovačom tohto útoku bol Abaaoud, považovaný za hlavného vodcu bunky z Verviers. Dôkazom sú plány, kresby a poznámky, ktoré boli zaistené v byte v Aténach, kde sa Abaaoud skrýval koncom roka 2014.


V byte na ulici Colline vo Verviers, kde vlani 15. januára došlo k zásahu protiteroristického komanda, pri ktorom zahynuli dvaja členovia skupiny, vyšetrovatelia objavili výrobky a zložky slúžiace na výrobu výbušnín a útočných zbraní.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies