Belgický režim zdaňovania „nadmerného zisku“ je nezákonný

NETKY.SK • 11 Január 2016, 13:31 • 2 min
Belgický režim zdaňovania „nadmerného zisku“ je nezákonný

BRUSEL - Európska komisia (EK) dospela k záveru, že selektívne daňové výhody poskytnuté Belgickom v rámci režimu zdanenia „nadmerného zisku“ sú podľa pravidiel štátnej pomoci EÚ nezákonné.

slovakia

left justify in out

Ako dnes EK oznámila, Belgicko musí od dlžníkov vymôcť okolo 700 miliónov eur.

 

Týmto režimom bolo zvýhodnených najmenej 35 nadnárodných spoločností predovšetkým z krajín EÚ, ktoré teraz musia nezaplatené dane Belgicku vrátiť.

Režim zdaňovania „nadmerného zisku“, ktorý sa uplatňoval od roku 2005, umožnil niektorým spoločnostiam patriacim do nadnárodných skupín zaplatiť v Belgicku podstatne nižšiu daň na základe záväzných daňových stanovísk. Týmto režimom sa daným spoločnostiam znížil základ dane z príjmu právnických osôb o 50 až 90 %, aby sa odpočítal „nadmerný zisk“, ktorý je údajne dôsledkom toho, že spoločnosť patrí k nadnárodnej skupine.

 

Hĺbkové vyšetrovanie exekutívy EÚ, ktoré sa začalo vo februári 2015, ukázalo, že tento režim sa odchyľuje od bežnej praxe podľa belgických predpisov týkajúcich sa dane z príjmu právnických osôb a od takzvaného "princípu nezávislého vzťahu", čo je podľa pravidiel štátnej pomoci EÚ nezákonné.

Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti spresnila, že Belgicko poskytlo vybraným nadnárodným spoločnostiam podstatné daňové výhody, ktoré sú v rozpore s pravidlami štátnej pomoci EÚ.

 

"To narúša spravodlivú hospodársku súťaž tým, že stavia menších konkurentov, ktorí nie sú nadnárodnými spoločnosťami, do nerovnocennej pozície," pripomenula Vestagerová. Dodala, že členské štáty EÚ môžu podporovať investície mnohými legálnymi spôsobmi a existuje veľa dobrých dôvodov na investovanie v EÚ. Ak však niektorá krajina poskytne určitým nadnárodným spoločnostiam nezákonné daňové úľavy, vďaka ktorým nemusia platiť dane z väčšiny svojich skutočných ziskov, ide podľa nej o vážne narušenie spravodlivej hospodárskej súťaže, čo je na úkor občanov EÚ.

 

Režim zdaňovania „nadmerného zisku“ bol zo strany národného daňového orgánu propagovaný pomocou loga „Len v Belgicku“. Mohli ho využiť iba niektoré nadnárodné skupiny, pre ktoré bolo vydané záväzné daňové stanovisko na základe tohto režimu, zatiaľ čo samostatné spoločnosti, čiže firmy, ktoré nie sú súčasťou nadnárodnej skupiny a pôsobili len v Belgicku, na podobné výhody nárok nemali.

 

Podľa EK tento režim predstavuje veľmi vážne narušenie hospodárskej súťaže na jednotnom trhu EÚ, ktoré ovplyvňuje mnoho hospodárskych odvetví.

Od začatia vyšetrovania EK vo februári 2015 Belgicko režim zdanenia „nadmerného zisku“ pozastavilo a neudelilo na jeho základe žiadne nové záväzné daňové stanoviská. Spoločnosti, ktoré záväzné daňové stanoviská získali od začiatku uplatňovania režimu v roku 2005, však tento režim naďalej využívali.

Nadnárodné spoločnosti, ktoré režim využili, pochádzajú najmä z Európy a na európske spoločnosti takisto v rámci režimu pripadá väčšina nezaplatených daní. Tie teraz Belgicko musí od príslušných spoločností vymôcť. Komisia odhaduje, že celkovo ide o približne 700 miliónov eur.

 

Od júna 2013 Európska komisia prešetruje praktiky členských štátov EÚ v oblasti záväzných daňových stanovísk. Komisia rozšírila informatívne prešetrovanie na všetky členské štáty v decembri 2014. V súčasnosti EK vedie tri hĺbkové vyšetrovania týkajúce sa problémov v oblasti štátnej pomoci z dôvodu záväzných daňových stanovísk pre spoločnosti. Ide o spoločnosti Apple v Írsku, Amazon v Luxembursku a McDonald’s v Luxembursku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies