Belgický premiér vyzval verejnosť, aby nepodliehala panike

NETKY.SK • 21 November 2015, 13:39 • 2 min
Belgický premiér vyzval verejnosť, aby nepodliehala panike

BRUSEL - Rozhodnutie vyhlásiť najvyšší stupeň teroristického ohrozenia v Bruseli bolo prijaté "na základe pomerne presných informácií vzťahujúcich sa na riziko útoku podobného tomu, ktorý sa stal v Paríži", oznámil dnes na tlačovej konferencii belgický premiér Charles Michel.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu vlády bola skutočná obava, že "niekoľko jednotlivcov so zbraňami a výbušninami by mohlo podniknúť útok.. pravdepodobne dokonca na niekoľkých miestach". "Žiadame verejnosť, aby nepodliehala panike a zachovala pokoj. Prijali sme nevyhnutné opatrenia," dodal Michel, ktorého citovala agentúra AP.

 

Belgický minister vnútra Jan Jambon uviedol dnes, že situácia v krajine je síce "vážna", je však pod kontrolou po tom, ako príslušné úrady zvýšili úroveň teroristického ohrozenia v Bruseli na najvyššiu.

 

"Situácia je vážna. Inak by sme nepristúpili na stupeň štyri, situácia je však pod kontrolou," povedal Jambon po príchode na stretnutie špeciálneho bezpečnostného kabinetu.

 

Belgické krízové centrum v noci nadnes oznámilo zvýšenie úrovne teroristického ohrozenia v Bruseli na najvyšší, štvrtý stupeň, ktorý znamená "vážne a bezprostredné ohrozenie". Obyvateľom hlavného mesta, ktoré je sídlom federálnej vlády, ako aj ústredných orgánov EÚ a NATO, radia vyhýbať sa väčším zhromaždeniam. Na zvyšnom území Belgicka zostáva v platnosti tretí stupeň výstrahy pred terorizmom, ktorý znamená "možné a pravdepodobné" ohrozenie.

 

Úrady po vyhlásení najvyššieho stupňa teroristického ohrozenia v Bruseli zastavili premávku v celej sieti tamojšieho metra. Národné krízové centrum dnes ráno tiež oznámilo, že uvedené opatrenie by malo platiť počas celého víkendu. V belgickej metropole aktuálne hliadkujú plne ozbrojení vojaci a polícia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies