Belgický premiér vyhlásil na štvrtok štátny smútok

NETKY.SK • 15 Marec 2012, 07:49 • 2 min
Belgický premiér vyhlásil na štvrtok štátny smútok

Belgický premiér vyhlásil na štvrtok štátny smútok - Politika Belgický premiér Elio Di Rupo vyhlásil na štvrtok 15. marca štátny smútok.

slovakia

left justify in out

img

Belgický premiér Elio Di Rupo vyhlásil na štvrtok 15. marca štátny smútok. Dôvodom je tragédia školského autobusu, ktorý viezol školákov vracajúcich sa z výcvikového lyžiarskeho tábora a havaroval v tuneli pri švajčiarskej obci Sierre. Zahynulo 28 ľudí, z toho 22 detí, pričom tri deti kvôli vážnym zraneniam zostávajú v umelom spánku.
      Švajčiarske úrady oznámili, že robia maximum pre záchranu zranených detí. Štyria učitelia, ktorí školákov v autobuse sprevádzali, ako aj obaja šoféri, pri nehode zahynuli. Podľa švajčiarskych lekárov je 22 detí stále hospitalizovaných v šiestich nemocniciach, pričom je medzi nimi aj niekoľko veľmi ťažkých prípadov. Tri deti sú v kóme kvôli zraneniam hlavy a brušnej dutiny. Túto správu dnes poobede potvrdila pre médiá aj belgická vláda.
      Podľa švajčiarskeho portálu blik.ch je formálne identifikovaných 22 z 28 obetí. V prípade zranených je identifikovaných 22 z 24 detí.
      Belgický premiér prišiel do Švajčiarska na miesto v poobedňajších hodinách v spoločnosti ministra financií a ministra obrany a flámskeho premiéra Krisa Peetersa. Žiaci vracajúci sa zo Švajčiarska pochádzali zo základných škôl vo flámskych mestách Lommel a Heverlee.
      Di Rupo a ďalší belgickí politici sa stretli s predstaviteľmi švajčiarskeho kantónu Valois, kde k nehode došlo, na krízovom zasadaní. Účelom tohto stretnutie bolo uistiť sa, že sa urobili všetky potrebné opatrenia na pomoc pre rodiny obetí a zranených, ktoré dnes poobede taktiež dorazili na miesto činu.
      "Toto je ťažký deň pre Belgicko, Všetci obyvatelia zdieľajú obrovský smútok postihnutých rodín," povedal Di Rupo tesne pred odletom do Švajčiarska. V čase jeho príchodu na miesto nehody ešte nebola oficiálne známa identita obetí havárie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona