Belgický premiér potopil v Európskom parlamente svojho predchodcu

NETKY.SK • 23 Január 2017, 11:58 • 2 min
Belgický premiér potopil v Európskom parlamente svojho predchodcu

BRUSEL - Belgický federálny premiér Charles Michel prispel veľkou mierou k tomu, že pred minulotýždňovými voľbami predsedu Európskeho parlamentu (EP) sa nepodarilo zrealizovať politickú fúziu medzi skupinou liberálov a demokratov v EP (ALDE) a 17 poslancami z talianskeho populistického Hnutia 5 hviezd (M5S).

slovakia

left justify in out

Podľa údajov denníka La Libre Belgique úradujúci liberálny premiér Charles Michel zohral kľúčovú úlohu pri zmarení plánu bývalého belgického premiéra a šéfa ALDE Guya Verhofstadta, aby sa pokúsil získať predsednícke kreslo v europarlamente.

 

Týždeň pred voľbami nového predsedu EP, ktorým sa stal Antonio Tajani, šéf talianskeho euroskeptického hnutia Beppe Grillo oznámil svoj zámer opustiť frakciu Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) a zaradiť svojich 17 europoslancov do tábora liberálov. Šéf ALDE proti tomu pôvodne nenamietal, lebo nová posila by urobila z ALDE tretiu najvplyvnejšiu skupinu v EP a zvyšovalo to aj jeho šance vo voľbách za šéfa europarlamentu.

 

K spojenectvu medzi ALDE a poslancami z M5S nedošlo, keď to takmer tretina liberálnych poslancov odmietla. Podľa La Libre Belgique v tom svoju úlohu zohral premiér Michel, keď belgických poslancov z ALDE upozornil, že medzi liberálmi a M5S je "neprijateľný" ideologický rozdiel. Podľa Michela mohlo spojenectvo s populistami z Talianska európskym liberálom skôr ublížiť ako pomôcť.

 

Belgický premiér sa netají, že mu v tejto "ofenzíve" pomohol aj luxemburský liberálny premiér Xavier Bettel, ktorý rovnako presviedčal "svojich" poslancov, aby boli proti fúzii s M5S.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies