Belgický politik navrhuje zákaz pobytu pre imámov vyznávajúcich salafizmus

NETKY.SK • 19 Január 2015, 14:37 • 2 min
Belgický politik navrhuje zákaz pobytu pre imámov vyznávajúcich salafizmus

BRUSEL - Belgický štátny tajomník pre azylovú a migračnú politiku Theo Francken navrhuje, aby sa na území Belgicka zakázali udeľovať povolenia pre imámov, ktorí sú vyznávačmi salafizmu, radikálneho výkladu islamu. Uviedla dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Francken, ktorý je členom strany Nová flámska aliancia (N-VA), známej svojimi protiimigrantskými názormi, uviedol, že štát by nemal povoľovať udelenia na pobyt pre moslimských duchovných, o ktorých je známe, že vyznávajú salafizmus, ktorý sa zakladá na požiadavke návratu islamu k jeho prvopočiatkom.
     

Tento fundamentalistický prúd v islame je považovaný za ideologickú živnú pôdu pre islamský terorizmus. Francken v tejto súvislosti dodal, že aktívni v tomto smere sú najmä imámovia prichádzajúci z Kataru a Saudskej Arábie.
     

V Belgicku v súčasnosti ide o proces, ktorý je pod dozorom štátnej bezpečnosti. Tá musí dať súhlas na vydanie povolenia pre imámov. 
     

"Problém je v tom, že štátna bezpečnosť nepozná vždy týchto ľudí a nepredloží tak nijaké námietky," povedal Francken. Podľa jeho slov by bol potrebný dodatočný skríning, ktorý by mal na starosti federálny Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) a týkal by sa obzvlášť moslimských duchovných prichádzajúcich z Kataru a zo Saudskej Arábie.  
     

"Nehovorím, že už nebudeme z týchto krajín prijímať žiadnych imámov," uviedol Francken. Dodal však, že vláda by mala pre imámov z týchto krajín zvážiť myšlienku moratória.
     

Francken pripravuje v tejto oblasti návrh zákona, ktorý by chcel do konca tohto týždňa predložiť na posúdenie vládnemu kabinetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies