Belgický minister vnútra žiada od miest, aby odobrali sociáne práva džihádistom

NETKY.SK • 21 November 2014, 14:03 • 2 min
Belgický minister vnútra žiada od miest, aby odobrali sociáne práva džihádistom

BRUSEL - Belgický minister vnútra Jan Jambon z Novej flámskej aliancie (N-VA) vyjadril nádej, že aj ďalšie belgické mestá napodobnia Antverpy a budú masovo vymazávať z mestských registrov mená osôb, ktoré sa pridali k bojovníkom za džihád v Sýrii a Iraku.

slovakia

left justify in out

Minister pripravil v tomto smere politickú iniciatívu zameranú na fenomén náboženskej radikalizácie, ktorú chce na budúci týždeň v utorok predstaviť pred parlamentom, píše tlačová agentúra Belga.
     

Jambon žiada ostatné belgické mestá a obce, aby z mestských zoznamov vymazali mená všetkých džihádistov, čím by bojovníci za radikálny islam s belgickým občianstvom prišli o doterajšie výsady a práva.
     

Ide o rozhodnutie, ktoré džihádistov zbavuje práva poberať sociálne dávky a po svojom prípadnom návrate domov či dokonca aj počas pobytu v zahraničí požadovať sociálne práva. 
     

Podľa belgických úradov už najmenej 300 občanov Belgicka odcestovalo do Sýrie alebo Iraku, kde bojujú na strane radikálnych moslimských skupín.
     

Jambon pripomenul, že Antverpy už vymazali z príslušného registra 55 osôb, kým v hlavnom meste Belgicka ide asi o 30 prípadov. Starosta Bruselu Yvan Mayeur v tejto súvislosti uviedol, že tento krok všetky problémy spojené s džihádistami nerieši, a mesto Antverpy označil ako ohnisko radikalizácie. 
     

Na druhej strane N-VA, ktorá je známa svojou protiimigrantskou a protimoslimskou rétorikou, uviedla, že bruselský socialistický starosta je veľmi "mäkký", čo sa týka prístupu k bojovníkom za džihád.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies