Belgický minister po zatýkaní: Ešte nie je za tým... Niečo sa deje

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 18:57 • 2 min
Belgický minister po zatýkaní: Ešte nie je za tým... Niečo sa deje

BRUSEL - Belgické orgány uskutočnili v noci na dnes rozsiahle protiteroristické razie v desiatkach domov a zadržali 12 podozrivých. Podľa úradov si situácia vyžadovala "okamžitý zásah", lebo sa obávali, že teroristický útok sa už blíži. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Po celom Belgicku sa dnes konali stretnutia fanúšikov, ktorí aj v podnikoch spoločne sledovali televízny prenos zápasu belgického futbalového tímu proti Írsku na majstrovstvách Európy, ktoré sa konajú v susednom Francúzsku. A niektoré médiá uviedli, že takéto stretnutia fanúšikov by sa mohli stať terčom útokov. Belgicko vyhralo 3-0 a počas zápasu neboli hlásené žiadne veľké incidenty.


Belgický premiér Charles Michel zvolal dnes na 14.00 h SELČ bezpečnostnú radu štátu, na ktorej sa zúčastnili ministri obrany, spravodlivosti, vnútra a zahraničných vecí.


Po zasadnutí bezpečnostnej rady premiér na tlačovej konferencii vyhlásil, že krajina bude naďalej "veľmi ostražitá, hodinu za hodinou," ale v Belgicku zostane v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že hrozba útoku "je možná a pravdepodobná," dodal Michel.


Belgicko má takýto stupeň ohrozenia od vlaňajších novembrových útokov v Paríži, keďže niektorí z ich páchateľov boli belgickými občanmi, alebo žili v Bruseli. Navyše, útoky z 22. marca na bruselské letisko a stanicu metra si vyžiadali 32 ľudských životov.


"V nasledujúcich hodinách podnikneme ďalšie opatrenia, prispôsobené situácii," dodal premiér po zasadnutí bezpečnostnej rady. Odmietol však spresniť povahu tejto hrozby.


Belgická federálna prokuratúra už skôr oznámila, že v noci nadnes prehľadali orgány 40 domov a 152 garáží v 16 samosprávnych obvodoch, a to prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Agentúra DPA dodala, že nočná operácia sa týkala aj bruselskej prisťahovaleckej štvrte Molenbeek, spájanej s páchateľmi teroristických útokov v Paríži a samotnom Bruseli. Razie sa zaobišli bez vážnejších incidentov a neboli nájdené žiadne zbrane ani výbušniny, dodala prokuratúra.


Pri raziách v noci nadnes bolo vypočutých 40 ľudí, z ktorých 12 zadržali. Sudca má ešte dnes rozhodnúť o ich ponechaní vo väzbe.


"Nie je za tým. Máme stále tretí stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že niečo sa ešte deje," vyhlásil minister vnútra Jan Jambon. "Minulú noc sme podnikli veľmi úspešnú akciu," zdôraznil.


Prokuratúra dnes už skôr vydala vyhlásenie, že "výsledky vyšetrovania si vyžiadali okamžitý zásah", čím naznačila, že v blízkej budúcnosti bol zrejme plánovaný násilný útok.


Medzitým premiér Michel a traja hlavní ministri, vrátane Jambona a ministra spravodlivosti Koena Geensa, dostali po nekonkretizovaných hrozbách od piatka mimoriadnu osobnú ochranu.


"Včera večer sme sa dozvedeli, že budeme mať takúto dôkladnú ochranu. Povedali nám, že sú na to dobré dôvody," uviedol Geens.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona