Belgický minister: Jadrové zariadenia sú lákavý cieľ pre teroristov

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 13:13 • 2 min
Belgický minister: Jadrové zariadenia sú lákavý cieľ pre teroristov

BRUSEL - Jadrové elektrárne predstavujú "atraktívny cieľ" pre teroristov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes belgický denník Le Soir s odvolaním sa na vystúpenie federálneho ministra vnútra Jana Jambona na summite o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone.

 

Jambon v rámci washingtonského summitu spresnil, že zatiaľ neexistujú žiadne "priame hrozby" voči jadrovým zariadeniam v Belgicku. Bezpečnosť v okolí belgických jadrových elektrární bola podstatne posilnená po teroristických útokoch v Bruseli z 22. marca.

 

"Teroristi môžu použiť jadrový materiál na výrobu bômb. Hlavy štátov (na summite) sa chcú vyhnúť takejto katastrofe," zdôraznil Jambon. Minister na summite hovoril o nebezpečenstve "jadrových útokov", ale aj o "útokoch na jadrový materiál", keď spresnil, že napríklad takýto materiál sa nachádza v nemocniciach.

 

Podľa Jambona zhodnocuje riziko podobných útokov v Belgicku Úrad pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM). Minister zdôraznil, že po teroristických útokoch v Bruseli z 22. marca požiadal OCAM, aby uskutočnil hlbšiu analýzu možných rizík spojených s jadrovým materiálom, pričom je nevyhnutné identifikovať najmä potenciálnych zradikalizovaných zamestnancov jadrových zariadení.

 

"Požiadal som o bližšie preskúmanie tejto záležitosti. Vieme, že všade sa môžu vyskytnúť zradikalizované osoby. Proces radikalizácie môže prebehnúť rýchlo," upozornil Jambon. Minister uviedol, že dôveruje bezpečnostným previerkam personálu jadrových zariadení, aj keď podľa neho pri zohľadnení "ľudského faktora" nemožno nikdy garantovať stopercentnú bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies