Belgický minister hospodárstva: Brexit nás postihne tvrdšie ako iné krajiny EÚ

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 17:34 • 2 min
Belgický minister hospodárstva: Brexit nás postihne tvrdšie ako iné krajiny EÚ

BRUSEL - Belgicko má obavy z prípadného brexitu, teda odchodu Británie z EÚ. Uviedol to belgický minister hospodárstva Kris Peeters v rozhovore pre flámske denníky De Tijd a De Morgen.

slovakia

left justify in out

"Ak k tomu dôjde, Belgicko bude viac postihnuté ako iné európske krajiny," konštatoval minister.

 

Podľa neho Belgicko v roku 2015 vyviezlo do Británie tovary v prepočte za viac ako 30 miliárd eur. Spojené kráľovstvo pre Belgicko predstavuje štvrtého najväčšieho obchodného partnera. Na druhej strany dovoz z Británie do Belgicka mal hodnotu 20 miliárd eur.

 

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že okolo 220 belgických spoločností má pobočku v Británii.

 

Podľa štúdie spoločnosti ING v prípade brexitu by belgická ekonomika mohla zaznamenať prepad o 0,5 percenta, čo predstavuje 2,1 miliardy eur.

 

"To je dôvod, prečo budeme postihnutí viac ako iné európske krajiny. Musíme sa pripraviť na ťažké časy," uviedol Peeters. Dodal, že okrem Belgicka by brexit negatívne zasiahol aj Írsko a Holandsko.

 

Briti budú o brexite hlasovať 23. júna, avšak negatívny dopad blížiaceho sa referenda a neistota, ktorú so sebou prináša, sú podľa Peetersa citeľné už teraz. Vidieť to na prepade akcií na burzách a na obchodných obratoch medzi Belgickom a Britániou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies