Belgický džihádista na úteku je možno opásaný výbušninami

NETKY.SK • 21 November 2015, 16:18 • 2 min
Belgický džihádista na úteku je možno opásaný výbušninami

BRUSEL - Belgický džihádista Salah Abdeslam, ktorý sa aktívne podieľal na atentátoch v Paríži a ktorému sa darí unikať prenasledovaniu bezpečnostných síl, má u seba pravdepodobne opasok s výbušninami. To môže byť aj dôvodom vyhlásenia najvyššieho stupňa teroristického ohrozenia v Bruseli, uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Túto možnosť počas ďalšieho výsluchu na prokuratúre potvrdil jeden z jeho komplicov Hamza Attou (21). Ten spolu s kamarátom Mohammedom Amrim (27) odišli z 13. na 14. novembra z Bruselu do Paríža, kde len niekoľko hodín po krvavých útokoch vyzdvihli Salaha a doviezli ho späť do Bruselu. Oboch v pondelok zatkli a obvinili z účasti v teroristickej skupine.

 

Attou najskôr popieral, že by mal nejaké vedomosti o zapojení Salaha do útokov v Paríži, neskôr však atentátnika na úteku označil za "nervózneho a plného hrozieb".

 

Attouova obhajkyňa Carine Couqueletová dnes oznámila, že jej klient spresnil, že Salah Abdeslam bol veľmi nahnevaný, plný hrozieb a mohol mať na sebe opasok s výbušninami a bol pripravený ich aktivovať. Attou však upozornil, že na vlastné oči výbušniny nevidel.

 

Attou opísal, ako ich v predmetnú noc na ceste z Paríža do Bruselu trikrát zastavila policajná hliadka a kontrolovala im doklady. Couqueletová upozornila, že Attou sa bál o seba a svoju rodinu, preto po zatknutí nepriznal vyšetrovateľom všetko, čo vie. Zároveň sa podarilo lokalizovať miesto, kde Attou a Amri vyložili Abdeslama - bolo to vo štvrti Laeken v sobotu 14. novembra krátko poobede.

 

Na Salaha Abdeslama bol vydaný medzinárodný zatykač. Polícia upozornila verejnosť, že muž na úteku je považovaný za extrémne nebezpečného človeka - poskytla bezplatné telefonické číslo, na ktorom občania môžu kedykoľvek kontaktovať vyšetrovateľov.

 

Brusel bol dnes okrem totálnej výluky metra a obmedzenia premávky električiek v tuneloch poznačený aj rušením série kultúrnych a športových podujatí. Starostovia mestských častí Bruselu v priebehu dňa vyzvali obchodníkov, aby zavreli svoje prevádzky. Reagovali tak po slovách premiéra Charlesa Michela, že existuje riziko útoku podobného tomu, ktorý sa stal v Paríži.

 

V belgickej metropole hliadkujú plne ozbrojení vojaci a polícia, čo platí najmä vo štvrti Molenbeek-Saint-Jean, odkiaľ pochádza atentátnik na úteku aj jeho zadržaní komplici.

 

Starostka Molenbeeku Francoise Schepmansová oznámila, že aj v tejto štvrti bolo zrušených viacero naplánovaných športových zápasov a spoločenských podujatí. Vo štvrti bol posilnený aj počet hliadkujúcich vojakov. Tí sa na podnet starostky rozostavili aj v blízkosti supermarketov, ktoré sú cez víkend preplnené kupujúcimi.

 

Najvyšší stupeň teroristického ohrozenia v Bruseli sa nepriamo dotkol aj českej a slovenskej komunity v Bruseli. Dnes večer sa mal v kultúrnom centre vo štvrti Woluve-Saint-Lambert konať tradičný ples Čechov a Slovákov. Richard Gadas z organizácie Inspiration Tcheque potvrdil, že k zrušeniu podujatia došlo v dôsledku napätej bezpečnostnej situácie v Bruseli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies