Belgický daňový úrad hľadá daňových poplatníkov na zahraničných burzách

NETKY.SK • 4 Marec 2018, 18:15 • 2 min
Belgický daňový úrad hľadá daňových poplatníkov na zahraničných burzách

BRUSEL – Belgický daňový inšpektorát vyhľadáva Belgičanov, ktorí investovali do kryptomien na zahraničných burzách. Správu priniesla miestna spravodajská agentúra De Standaard.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Daňový inšpektorát v Belgicku začal skúmať prípad troch Belgičanov, ktorí mali obchodovať s kryptomenami na fínskych burzách. Belgický úrad dostal informácie od fínskych orgánov.

 

Podľa nových pravidiel zavedených v minulom roku, musia obchodníci s kryptomenami v Belgicku povinní platiť 33% daň z krypto ziskov, ktorú musia priznať v časti "rôzne príjmy" v daňovom formulári.

 

img

 

Vzhľadom na anonymnú povahu platforiem na obchodovanie s kryptomenami, je veľmi ťažké odhaliť daňové úniky v tejto sfére. Belgický daňový inšpektorát však plánuje nasledovať príklad amerického daňového úradu IRS, ktorý právne prinútil americkú burzu Coinbase, aby im sprístupnila údaje o približne 13.000 zákazníkoch na účely vynútenia daní.

 

img

 

Belgické daňové úrady sa pokúsia využiť dohodu o zamedzení dvojitého zdanenia medzi Belgickom a USA ako spôsob získania informácií o možných belgických zákazníkoch burzy Coinbase. Daňový inšpektorát však plánuje posielať podobné žiadosti na všetky zahraničné burzy s kryptomenami, aby zistili, či nie sú medzi ich zákazníkmi aj belgický daňoví poplatníci.

 

Americká IRS spočiatku žiadala spoločnosť Coinbase, aby odovzdala informácie o všetkých svojich užívateľoch. Burza však vzniesla námietku, o ktorej súd v novembri 2017 rozhodol, že musia IRS poskytnúť iba informácie o užívateľoch s vysokým objemom obchodovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies