Belgicko zvažuje, že sa pridá k ostatným krajinám a zavrie hranice

NETKY.SK • 14 September 2015, 18:08 • 2 min
Belgicko zvažuje, že sa pridá k ostatným krajinám a zavrie hranice

BRUSEL - Belgicko zvažuje možnosť, že sa zaradí k ostatným krajinám EÚ, ktoré sa rozhodli dočasne uzavrieť svoje hranice v súvislosti s náporom utečencov. Povedal to dnes belgický štátny tajomník pre prisťahovalectvo a azyl Theo Francken v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio 1.

slovakia

left justify in out

Francken, ktorý je členom pravicovej a protiimigrantsky zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA), v rozhovore pre flámsku rozhlasovú stanicu pripustil, že aj Belgicko môže nasledovať príklad Nemecka. To v nedeľu po súhlase Európskej komisie a v súlade so schengenskou procedúrou zaviedlo dočasné hraničné kontroly na hraniciach s Rakúskom.


"Ak to znamená, že zrazu budú prichádzať do Belgicka, potom nie je iná alternatíva ako uzavretie hraníc," povedal Francken v súvislosti s narastajúcim počtom migrantov na území EÚ. Francken zdôraznil, že jeho krajina sa zatiaľ neocitla v takej situácii ako Nemecko. Ak by k tomu došlo, belgická vláda zváži podobné opatrenia ako Berlín.


Jeho slová odzneli v deň, keď v Bruseli na krízovom zasadnutí rokujú ministri vnútra EÚ, aby našli čo najprijateľnejší model, ako prerozdeliť 160.000 azylantov medzi členské krajiny únie. Francken pripustil, že ak viacero krajín EÚ uzavrie svoje hranice, vytvorí sa tým "kaskádový efekt", ktorý vyvinie ešte väčší tlak na ostatné krajiny schengenského priestoru.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies