Belgicko zvažuje zákon o bezpilotných lietadlách, EÚ chce predpisy v roku 2016

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 14:53 • 2 min
Belgicko zvažuje zákon o bezpilotných lietadlách, EÚ chce predpisy v roku 2016

BRUSEL - Belgická ministerka pre mobilitu Jacqueline Galantová oznámila, že pripravuje právny rámec, ktorý by rozšíril pole pôsobnosti bezpilotných lietadiel - dronov -, ktorých používanie je v súčasnosti v Belgicku veľmi obmedzené. Legislatívu upravujúcu pôsobenie dronov chystá aj Európska únia.

slovakia

left justify in out

Belgicko patrí medzi európske krajiny s najvyššou koncentráciou firiem v oblasti vývoja bezpilotných lietadiel. Pre tlačovú agentúru Belga to potvrdil viceprezident Belgického združenia pre bezpilotné lietadlá (BeUAS) Patrick Mascart pri príležitosti prvej belgickej výstavy dronov, ktorá sa konala od soboty do dnes v Bruseli.
     

BeUAS bola založená v roku 2012 a združuje vyše 140 členov, medzi ktoré patria firmy a inštitúcie pôsobiace v oblasti médií, vedy, fotografie, výroby a technologického vývoja. 
     

Mascart pripomenul, že situácia v susednom Francúzsku je lepšia: pôsobí tam 1500 autorizovaných firiem v oblasti výroby a prevádzkovania dronov, ktoré už vytvorili okolo 5000 nových pracovných miest.
     

Ministerka Galantová oznámila, že pripravuje zákonnú vyhlášku, ktorá má vyplniť legislatívne vákuum v tejto oblasti. V súčasnosti je v Belgicku používanie dronov zakázané - s výnimkou povolenia od Generálneho riaditeľstva pre leteckú dopravu (DGTA), aj to iba pre nekomerčné účely alebo na výcvik.
     

Predstavitelia BeUAS upozornili, že pripravovaná právna úprava je podobná tej, ktorá už existuje v Európe, a poskytne príležitosti pre belgický priemysel expandovať do zahraničia.
     

Na druhej strane združenie sa kriticky stavia k návrhu ministerky Galantove obmedziť výškovú hladinu bezpilotných lietadiel len do nadmorskej výšky 60 metrov. Takýto limit by podľa BeUAS obmedzil vývoj a používanie niektorých typov týchto zariadení, najmä väčších dronov používaných na vedecké účely.
     

Európska komisia takisto oznámila, že pripravuje legislatívny rámec na prevádzku dronov, ktorý by platil vo všetkých 28 členských štátoch EÚ a zabezpečil by, že drony budú bezpečné a nebudú hrozbou pre narušenie súkromia. 
     

Z iniciatívy eurokomisárky pre dopravu Violety Bulcovej (Slovinsko) sa už na európskej úrovni touto témou zaoberali odborníci, predstavitelia vlád i výrobcovia. Bulcová navrhla, aby Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) po konzultácii so zainteresovanými stranami ešte do konca tohto roka navrhla odporúčania týkajúce sa používania bezpilotných lietadiel. 
     

Komisia predpokladá aj vydávanie európskej licencie na prevádzku bezpilotných lietadiel. Právne predpisy EÚ by mali vstúpiť do platnosti začiatkom roka 2016.
     

Členské štáty EÚ by si však mali ponechať zodpovednosť za vytýčenie obmedzených oblastí pre používanie dronov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies