Belgicko zintenzívni kontroly na hranici s Francúzskom, obáva sa migrantov

NETKY.SK • 23 Február 2016, 21:30 • 2 min
Belgicko zintenzívni kontroly na hranici s Francúzskom, obáva sa migrantov

BRUSEL - Belgicko opäť dočasne obnovilo a zintenzívnilo kontroly na svojej hranici s Francúzskom. Vláda v Bruseli chce nasadením 250-290 policajtov zabrániť zhromažďovaniu utečencov v súvislosti s vyprázdňovaním časti ich tábora v severofrancúzskom Calais.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom belgické médiá, ako aj tlačová agentúra DPA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na slová belgického ministra vnútra Jana Jambona.

 

"Chceme za každú cenu zabrániť, aby v Belgicku vyrastali stanové tábory," citoval člena belgickej vlády ORF.

 

Iba v pondelok došlo na francúzsko-belgickej hranici v okolí Dunkerque k zadržaniu 32 migrantov.

 

Kým v Calais musia francúzske úrady s vyprázdnením južnej časti utečeneckého tábora známeho ako "Džungľa" pre migrantov, ktorí by sa radi dostali do Británie, a to na palube trajektov alebo v železničných vagónoch, vyčkať na rozhodnutie správneho súdu v Lille, zodpovední v Belgicku majú už dlhší čas obavy, že by podobné tábory mohli vzniknúť v okolí belgického prístavu Zeebrugge. Námietky utečencov, ktorí chcú dosiahnuť dočasné súdne pozastavenie plánovaného vyprázdňovania, znemožnili prefektúre postupovať v súlade s ultimátom, predpokladajúcim opustenie priestoru do dnešného večera.

 

Potenciálne ide o tisíce migrantov, ktorí nechcú v Belgicku získať azyl, ale dúfajú iba v pokračovanie do Veľkej Británie, tvrdia kompetentní v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona