Belgicko zaznamenalo pri svojom pobreží zvýšený pohyb vojenských plavidiel Ruska

NETKY.SK • 13 Január 2016, 15:38 • 2 min
Belgicko zaznamenalo pri svojom pobreží zvýšený pohyb vojenských plavidiel Ruska

BRUSEL - Plavidlá ruského vojenského námorníctva sa v posledných mesiacoch pohybovali vo zvýšenej miere v blízkosti belgického pobrežia.

slovakia

left justify in out

Lode a ponorka, ktoré sa plavili v medzinárodných vodách pri Belgicku, smerovali do časti Stredomoria poznačenej krízou v Sýrii, uviedla tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na belgické vojenské zdroje.

 

Od minulého leta sa v blízkosti Belgicka prvýkrát od skončenia studenej vojny ocitlo celkove osem ruských vojenských plavidiel - fregaty, pomocné lode a tiež ponorka triedy Kilo vybavená riadenými strelami. Ide o bojové plavidlá zo Severnej flotily ruského námorníctva, ktoré sa cez Lamanšský prieliv vydali do Stredozemného mora.

 

Belga pripomenula, že po útlme, ktorý nasledoval po rozpade Sovietskeho zväzu, ruské námorníctvo v posledných rokoch zvyšuje svoju činnosť v Baltskom, Čiernom, Severnom i Stredozemnom mori. Vyššia aktivita ruských vojnových lodí bola zaznamenaná najmä od začiatku ruskej intervencie v Sýrii vlani v septembri.

 

Takmer 70 metrov dlhá ruská vojenská ponorka bola v novembri zachytená najskôr holandským námorníctvom, ktoré o tom informovalo belgickú stranu. Belgické námorníctvo ruskú ponorku, ktorá sa pohybovala v tesnej blízkosti belgických teritoriálnych vôd a v oblasti intenzívnej námornej dopravy, sprevádzalo až po bod, kde túto zodpovednosť prevzalo Francúzsko.

 

Sledovaná ruská ponorka podľa belgického námorníctva pokračovala vo svojej plavbe do Stredomoria, kde sa s najväčšou pravdepodobnosťou zapojila do boja proti cieľom patriacich džihádistickej skupine Islamský štát.

 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu začiatkom decembra oznámil, že ruská armáda udrela na ciele v Sýrii aj za pomoci riadených striel typu Kaliber, ktoré boli prvýkrát vystrelené z ponorky Rostov nad Donom, pohybujúcej sa v Stredozemnom mori.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona