Belgicko zadržalo podozrivého Sýrčana, vláda zvažuje účasť na bojoch proti IS

NETKY.SK • 25 September 2014, 13:04 • 2 min
Belgicko zadržalo podozrivého Sýrčana, vláda zvažuje účasť na bojoch proti IS

BRUSEL - Občana Sýrie, podozrivého z podpory džihádistických skupín, zatkli na bruselskom letisku Charleroi. Mladík vo veku 24 rokov prišiel do Belgicka z Grécka a mal namierené do škandinávskych krajín.

slovakia

left justify in out

Polícia v jeho batožine objavila falošné pasy a podozrivé dokumenty vzťahujúce sa k situácii v Sýrii. Podozrivý však skutočnosť, že je v spojení s radikálnymi moslimskými skupinami, popiera. Úrady ho v utorok zadržali a uviedli do preventívnej väzby pre účasť v teroristickej organizácii a falšovanie dokladov. Pred súd v Charleroi predstúpi na budúci týždeň v pondelok, uviedla dnes televízna a rozhlasová stanica RTBF.
     

Na letisku Charleroi ide už o druhé zatknutie tohto druhu v priebehu šiestich týždňov. V auguste tam bol zadržaný iný občan Sýrie, ktorý takisto prichádzal z Grécka: mal pri sebe falošné doklady a USB nosič s dátami zachytávajúcimi opakované činy vraždenia v Sýrii.   
     

Domáce médiá v tejto súvislosti pripomínajú, že Belgicko sa zrejme pripojí ku koalícii štátov bojujúcich proti teroristickej skupine Islamský štát (IS). Viacero poslancov parlamentu v tejto súvislosti vyjadrilo obavy, aké to môže mať dôsledky pre Belgicko a či nehrozia odvetné opatrenia zo strany moslimských radikálov na území Belgicka.
     

"Keď vidíme nedostatky bezpečnostných služieb v Belgicku, týkajúce sa návratu bývalých žoldnierov, môžeme povedať, že je pred nami ešte veľa práce," uviedol poslanec a predseda Frankofónnej demokratickej federácie (FDF) Olivier Maingain.
     

Belgicko sa zapojí do medzinárodnej koalície útočiacej na ciele Islamského štátu v Sýrii a Iraku zaslaním šiestich bojových lietadiel typu F-16. Okrem toho ponúka aj dopravné lietadlá C-130 na prepravu irackých vládnych jednotiek a tiež nebojový pomocný pozemný personál v počte 120 mužov. Túto informáciu potvrdili šéf belgickej diplomacie Didier Reynders i minister obrany Pieter De Crem.
     

Pridanie sa k protiteroristickej koalícii závisí už iba od rozhodnutia parlamentu, kde stačí jeden nadpolovičný hlas v rámci plenárneho zasadnutia. Vláda a parlamentný výbor pre vonkajšie vzťahy a obranu už svoj súhlas na pripojenie sa ku koalícii na čele so Spojenými štátmi dali. Podmienkou je, že toto rozhodnutie musí byť sprevádzané zvýšenými bezpečnostnými opatreniami na domácej pôde. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies