Belgicko za týždeň vrátilo zo svojich hraníc do Francúzska vyše 600 migrantov

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 15:10 • 2 min
Belgicko za týždeň vrátilo zo svojich hraníc do Francúzska vyše 600 migrantov

BRUSEL - Belgicko za posledný týždeň vrátilo do Francúzska 619 migrantov. Stalo sa tak po dočasnom obnovení kontrol na belgicko-francúzskej hranici, k čomu Brusel pristúpil pred týždňom v snahe zabrániť ďalšiemu prílivu migrantov.

slovakia

left justify in out

Belgická federálna polícia potvrdila, že počet migrantov prichádzajúcich z Francúzska sa začal zvyšovať po tom, ako francúzske úrady začali likvidovať utečenecký tábor v okolí prístavného mesta Calais, známy ako "džungľa", odkiaľ sa tisícky utečencov snažili dostať do Británie.

 

Príkaz na opätovné zavedenie kontrol na belgicko-francúzskej hranici vydal minulý utorok (23.2) belgický minister vnútra Jan Jambon. Minister toto rozhodnutie zdôvodnil obavami, aby na belgickom pobreží Severného mora a v okolí prístavu Zeebrugge nevznikali podobné utečenecké tábory ako pri Calais.

 

Hovorca belgickej federálnej polície Peter De Waele pre médiá potvrdil, že od minulého utorka sa úradom podarilo zastaviť 619 migrantov, pričom 334 z nich sa už nachádzalo na území Belgicka a 285 polícia zastavila na hraniciach. Zadržané osoby boli vrátené na územie Francúzska.

 

Policajti okrem toho zadržali najmenej šesť prevádzačov, ktorí sa ocitli v zadržiavacej väzbe a čelia obvineniam z pašovania ľudí. Od začiatku tohto roka belgické úrady zadržali už 16 prevádzačov.

 

Operácia na kontrolu hranice s Francúzskom si vyžaduje každodennú mobilizáciu okolo 300 policajtov. Európska komisia medzitým vyzvala belgickú vládu na poskytnutie podrobných vysvetlení, prečo sa rozhodla pre opätovné kontroly na vnútroschengenskej hranici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies