Belgicko vyzýva na posilnenie bezpečnostni v cezhraničných vlakoch

NETKY.SK • 22 August 2015, 17:07 • 2 min
Belgicko vyzýva na posilnenie bezpečnostni v cezhraničných vlakoch

BRUSEL - Belgický premiér Charles Michel dnes vyzval Francúzsko, Nemecko a Holandsko na začatie spoločných rokovaní o prijatí dodatočných bezpečnostných opatrení v cezhraničných vlakoch.

slovakia

left justify in out

Ide o reakciu na piatkový útok v rýchlovlaku Thalys, kde útočil muž podozrivý z členstva v radikálnej islamistickej skupine. Michel dnes jeho útok označil za "teroristický".

 

Ako spresnila agentúra Reuters, podľa návrhu belgického premiéra by sa schôdzka mala konať na úrovni ministrov dopravy a vnútra. V súvislosti s ňou Michel apeloval na posilnenie opatrení, ktoré by boli prevenciou pred teroristickými útokmi - spomenul napríklad kontrolu totožnosti a batožiny cestujúcich v cezhraničných vlakoch.

 

Tieto návrhy boli zverejnené po dnešnom rokovaní, na ktoré Michel pozval ministrov zahraničných vecí, vnútra, obrany a spravodlivosti. Jedným z konkrétnych výsledkov schôdzky je nariadenie o posilnení hliadkovania francúzskej a belgickej polície vo vlakoch triedy Thalys a o kontrole batožín.

 

Úrad belgického premiéra súčasne potvrdil, že muž, ktorého zadržiavajú vo Francúzsku ako podozrivého zo spáchania piatkového útoku, bol známy aj belgickým úradom. Belgicko na podozrivého upozornili kolegovia zo Španielska, kde muž - údajne pôvodom z Maroka - do roku 2014 žil.

 

Belgická federálna prokuratúra dnes informovala, že pri vyšetrovaní prípadu veľmi tesne spolupracuje s Francúzskom a začala aj vlastné vyšetrovanie, keďže podozrivý útočník nastúpil do vlaku Thalys v Bruseli.

 

Agentúra Reuters pripomína, že kontrola totožnosti vo vlakoch triedy Thalys, ktoré spájajú Francúzsko, Belgicko, Holandsko a Nemecko nie je bežná. Reuters tiež uvádza, že na rozdiel od vlakov Eurostar, ktoré premávajú medzi Parížom, Londýnom a Bruselom, v thalysoch sa nekontroluje ani batožina. Británia však nepatrí do tzv. schengenského priestoru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies