Belgicko uvažuje o otvorení kasární pre rastúci počet žiadateľov a azyl

NETKY.SK • 3 August 2015, 13:14 • 2 min
Belgicko uvažuje o otvorení kasární pre rastúci počet žiadateľov a azyl

BRUSEL - Belgický štátny tajomník pre azylovú a migračnú politiku Theo Francken vyzval vládu na vytvorenie dodatočných miest pre žiadateľov o azyl.

slovakia

left justify in out

Tie by mali byť vytvorené vo vojenských kasárňach. Uviedla to dnes rozhlasová a televízna stanica RTBF.


Francken upozornil, že žiadosti nelegálnych migrantov o azyl v Belgicku v posledných týždňoch prudko narastajú. Len v júli úrady zaregistrovali 2960 žiadostí o azyl, čo je dvakrát viac ako v júli 2014 a rekordný počet od januára 2001. Francken priznal, že tempo nárastu počtu azylantov za posledné štyri mesiace nebolo nikdy také vysoké v doterajšej histórii Belgicka. 

 

Väčšina z azylantov pochádza zo Sýrie, Iraku, Somálska a Afganistanu. 


Už v roku 2011 Belgicko čelilo nedostatku miest pre azylantov. Vláda by sa chcela vyhnúť podobnému scenáru, už aj preto, že súčasné centrá pre azylantov sú už plné. 


Prijímacie stredisko Červeného kríža v lokalite Bierset, v tesnej blízkosti letiska v Liége, hlási 99-percentnú obsadenosť. Ide o staršiu kasáreň, ktorá bola už dávnejšie prerobená na prijímacie stredisko pre utečencov. Má kapacitu 565 miest, ktorá je už teraz naplno vyťažená. Podobne ako aj ďalšie podobné strediská na území Belgicka s celkovou kapacitou 16.000 miest. 

 

Štátny tajomník vzhľadom na narastajúci migračný tlak požiadal o vytvorenie, do septembra tohto roku, ďalších 2000 miest pre azylantov v takzvaných "nárazníkových" centrách. Nové miesta pre azylantov by boli vytvárané v spolupráci s belgickým Červeným krížom a Federálnou agentúrou pre azylovú politiku (Fedasil). 


"Musíme otvoriť nové miesta. Nie je ich dosť a nebudú stačiť. To je dôvod, prečo si na úrovni ministerstva myslíme, že spolu s Fedasilom otvoríme kasárne. Zohľadňujeme túto možnosť," priznal Francken.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies