AKTUALIZOVANÉ Bombový útočník na bruselskej stanici bol z Molenbeeku, v ruksaku mal kanistre s benzínom a klince

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 13:10 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Bombový útočník na bruselskej stanici bol z Molenbeeku, v ruksaku mal kanistre s benzínom a klince

BRUSEL - Muž, ktorý v utorok večer odpálil na bruselskej hlavnej železničnej stanici na sebe pripevnenú bombu, je mŕtvy.

slovakia

left justify in out

Podozrivý balík pred železničnou stanicou v belgickom meste Namur prinútil dnes políciu uzavrieť túto oblasť. Namur sa nachádza južne od belgickej metropoly Brusel, kde sa v utorok istý muž pokúsil o bombový teroristický útok na stanici. Polícia v Namure okolie uzavrela pre vozidlá aj pre chodcov.

 

Pokus o útok na bruselskej železničnej stanici Central, jednom z troch hlavných nádraží v belgickej metropole, "mohol byť potenciálne veľmi nebezpečný", vyhlásil v stredu belgický premiér Charles Michel.

 

Podľa informácií, ktoré polícia postupne zverejňuje, útočník, ktorý bol marockého pôvodu a doteraz nebola známa jeho inklinácia k extrémizmu, plánoval oveľa väčší útok. Ako informoval federálny prokurátor Eric Van der Sypt, útočník mal v ruksaku kanistre s benzínom a klince.

"Bolo jasné, že chce spôsobiť oveľa väčšiu škodu, ako spôsobil. Jeho ruksak vybuchol dvakrát, ale mohlo to byť ešte omnoho horšie," vyhlásil Van der Sypt. 

 

Podľa premiéra Michela krajina po tejto udalosti ešte podstatne sprísni bezpečnostné opatrenia na verejných priestranstvách a masových podujatiach, čo sa bude týkať okrem iného aj stredajšieho koncertu Coldplay v belgickej metropole.

 

Muž s výbušninou, ktorý sa v utorok pokúsil odpáliť na bruselskej hlavnej železničnej stanici, bol zo štvrte Molenbeek. V tejto bruselskej štvrti sa údajne momentálne konajú domové prehliadky, čo však úrady odmietli potvrdiť či vyvrátiť. Totožnosť muža je známa, ale úrady ju nezverejnili.

 

Muž pochádzal z bruselskej štvrte Molenbeek a mal 37 rokov. Ďalšie podrobnosti by mali vyplynúť z tlačovej konferencie belgickej prokuratúry dnes doobeda. 

 

Viacero útočníkov a spolupáchateľov teroristických útokov v novembri 2015 v Paríži a v marci 2016 v Bruseli bolo práve z Molenbeeku. Belgické médiá v marci s odvolaním sa na policajné štatistiky informovali, že v tejto štvrti funguje viac ako 50 skupín podozrivých z väzieb na teroristické organizácie a stovka zločineckých skupín.

 

"Musíme sa teraz pozrieť aj na to, ako sa tento muž mohol zradikalizovať," vyjadril sa minister o atentátnikovi

 

Smrť muža, ktorý odpálil bombu na stanici v Bruseli, potvrdili až po dlhšom čase.Informovala o tom dnes skoro ráno hovorkyňa prokurátora Ine Van Wymerschová.

 

Dodala, že páchateľ ležal nehybne odvtedy, ako ho vojaci v utorok neskoro večer postrelili. Vysvetlila, že zdravotníci k nemu nemohli pristúpiť niekoľko hodín zo strachu, že by mohol mať pri sebe výbušniny.

 

Van Wymerschová uviedla, že úrady mohli potvrdiť jeho smrť, až keď komando na zneškodňovanie bômb ukončilo svoju prácu.

 

Podozrivý páchateľ bol "zneutralizovaný" hliadkujúcimi vojakmi bezprostredne po uvedení nálože do činnosti. Incident sa odohral o 20.30 h SELČ, uviedla belgická federálna prokuratúra.

 

Páchateľ pred odpálením bomby kričal "Alláhu akbar", teda "Boh je najväčší", čo je typické pre moslimských teroristov, potvrdil pracovník železníc, ktorý bol v blízkosti miesta činu.

 

 

Svedkovia popísali útočníka ako tridsiatnika. Nikto iný pri výbuchu nezahynul ani neutrpel zranenia. Belgické úrady prípad posudzujú ako teroristický čin.

 

Stanica aj neďaleké hlavné námestie Grand Place (Grote Markt) boli evakuované. Výbuch však spôsobil paniku medzi približne 100 ľuďmi, ktorí sa práve nachádzali vo vnútri stanice.

 

 

Bezpečnostné zložky okolie miesta uzavreli, dorazil aj pyrotechnický tím. Polícia vyhlásila, že situácia je pod kontrolou, nevylúčila však možnosť "kontrolovaného odpálenia" výbušného zariadenia. Hovorca prokuratúry uviedol, že identita bombového útočníka nie je známa.

 

Krízový štáb informoval, že belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) ponechal v platnosti druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia na štvordielnej škále. Ten v Belgicku platí už viac ako jeden a pol roka.

 

Premávka na bruselskej hlavnej stanici, kde okrem vlakov zastavuje aj metro, a stanici Brusel-Sever bola prerušená, zatiaľ čo na najväčšej stanici Brusel-Juh bola medzitým obnovená.

 

Belgický minister vnútra Jan Jambon povedal pre flámske médiá, že je dôležité postarať sa o bezpečnosť, ale treba sa vyhnúť prehnanej reakcii. Konštatoval, že zavedením všadeprítomných kontrol občanov by "sa splnil cieľ teroristov".

 

Belgický premiér Charles Michel poďakoval vojakom, polícii a zamestnancom železníc za ich "profesionálny prístup a odvahu". Zároveň oznámil, že o 9.00 h SELČ bude zasadať národná bezpečnostná rada.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona