Belgicko trestá vinných z falošného teroristického poplachu až 2 rokmi

NETKY.SK • 3 Február 2015, 12:10 • 2 min
Belgicko trestá vinných z falošného teroristického poplachu až 2 rokmi

BRUSEL - Celkom 35 poplachov spojených s vyhrážaním sa bombou, podozrivými balíkmi alebo podozrivými činmi bolo zaznamenaných v Belgicku od 15. januára, keď úrady zvýšili stupeň bezpečnostnej ochrany z úrovne dva na úroveň tri. Uviedol v pondelok hovorca belgickej federálnej polície Peter De Waele.

slovakia

left justify in out

Do tohto počtu zapadá aj pondelkový poplach pred budovou Európskeho parlamentu (EP), ktorý si vyžiadal niekoľkohodinovú evakuáciu asi 500 osôb pracujúcich v jednom z krídiel EP. Tento incident má na svedomí 32-ročný Slovák W.R. 
      

V jeho aute s poznávacou značkou okresu Žiar nad Hronom polícia objavila nešpecifikovanú strelnú zbraň a motorovú pílu. Prokuratúra už podala žiadosť na jeho vzatie do väzby z dôvodu verejného ohrozenia a nelegálneho držania strelnej zbrane.
      

Ako pre TASR uviedol šéf tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie Peter Susko, ministerstvo má informácie o zadržaní slovenského občana. Prípad je v štádiu vyšetrovania. "Zadržaný nepožiadal zastupiteľský úrad SR o pomoc ani asistenciu," dodal. "Každé hlásenie je predmetom preskúmania. Nenechávame nič náhode. Radšej tisíckrát evakuovať, ako to raz zanedbať a znášať dôsledky," povedal De Waele.
      

V pondelok, v deň tohto vyhlásenia, bruselské úrady čelili trom falošným poplachom. Okrem zmätkov spôsobených občanom SR pred europarlamentom bolo kontrolované podozrivé vozidlo pred veľvyslanectvom USA v Bruseli a v popoludňajších hodinách na niekoľko hodín polícia uzatvorila priestor pred ministerstvom spravodlivosti.
      

De Waele pripomenul, že polícia nikdy nepostihuje občanov, ktorí vyvolali poplach v dobrej viere, v strachu o ohrozenie verejnej bezpečnosti. 
      

Na druhej strane však úrady trestajú tých, ktorí úmyselne vyvolajú falošný poplach. Takýmto ľuďom hrozí trest odňatia slobody v rozmedzí od troch mesiacov do dvoch rokov a môžu byť tiež prinútení znášať všetky náklady vzniknuté so zbytočným zásahom poriadkových síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies