Belgicko stiahlo svoje stíhačky z bojov proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 13:05 • 2 min
Belgicko stiahlo svoje stíhačky z bojov proti Islamskému štátu

BRUSEL - Belgicko z finančných dôvodov stiahlo svojich šesť bojových stíhačiek, ktoré sa zúčastňovali na bojových misiách koalície medzinárodných síl bojujúcej proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Bojové lietadlá typu F-16 by ešte v priebehu dnešného dňa mali pristáť na vojenskej leteckej základni Florennes na juhu Belgicka. 


Belgické stíhačky vykonali takmer 300 bojových operácií nad územím Iraku, pričom štartovali zo základní v Jordánsku. 


Koniec tejto misie nie je nečakaný. Šéf belgickej diplomacie Didier Reynders počas júnovej návštevy v Jordánsku zdôraznil, že hlavným dôvodom pre stiahnutie stíhačiek je nedostatok financií. V rámci rozpočtových výdavkov vyčlenených na obranu nezvýšili zdroje na udržanie šiestich stíhačiek pre operácie v Iraku aj po 30. júni. 


Vláda v Bruseli zatiaľ neuviedla, že by išlo o definitívny koniec účasti belgického letectva v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti IS. V tejto súvislosti sa uvažuje aj o striedaní sa s Holandskom, všetko však bude závisieť od ďalších rokovaní. 


Aj po návrate lietadiel F-16 však v rámci koalície medzinárodných síl zostáva pôsobiť okolo tridsať belgických vojenských inštruktorov, ktorí pomáhajú irackej armáde pri výcviku a odbornej príprave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies