Belgicko sa vzdalo nápadu na dvojeurovú mincu s bitkou pri Waterloo

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 18:50 • 2 min
Belgicko sa vzdalo nápadu na dvojeurovú mincu s bitkou pri Waterloo

BRUSEL - Belgicko sa pre výhrady Francúzska vzdalo myšlienky vydať dvojeurovú mincu pri príležitosti 200. výročia bitky pri Waterloo, informovali dnes belgické médiá.

slovakia

left justify in out

Hovorca belgického ministerstva financií Francis Adyns dnes pre tlačovú agentúru Belga povedal, že niekoľko veľkých európskych krajín podporilo Francúzsko, ktoré proti minci venovanej bitke pri Waterloo protestovalo. Bolo preto jasné, že návrh belgickej euromince by členské krajiny eurozóny neschválili, ak by o ňom hlasovali.
     

Dizajn novej belgickej mince vyvolal v susednom Francúzsku negatívne reakcie, keď vysvitlo, že zobrazuje mapu bitky pri Waterloo, kde bolo Francúzsko porazené. Francúzska vláda písomne argumentovala, že sporný návrh mince obsahuje pre niektorých Európanov "negatívny" symbol. Tvrdila, že predmetná bitka je udalosťou, ktorá má v kolektívnej pamäti Európy mimoriadny význam presahujúci kontext vojenského konfliktu.      

       

Francúzsku armádu pod velením Napoleona porazili dňa 18. júna 1815 pri bitke pri Waterloo, asi 20 kilometrov južne od belgickej metropoly Brusel, spojené britsko-holandsko-pruské vojská.
     

Hovorca ministerstva financií uviedol, že Belgicko teraz zvažuje vydanie inej, neoficiálnej pamätnej mince, napríklad v hodnote tri či päť eur - ktoré sa v týchto nomináciách ako mince normálne nevyskytujú.
     

Každá z krajín eurozóny má právo vydať ročne dve dvojeurové pamätné mince. Na čelnej strane zostáva minca stále rovnaká, v jednotlivých krajinách sa mení iba jej zadná strana.
     

Belgicko plánuje v júni štyri dni spomienkových osláv pri príležitosti 200. výročia bitky pri Waterloo, v rozpočte na to vyčlenilo takmer päť miliónov eur a očakáva asi 200.000 návštevníkov, napísala Belga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies