Belgicko sa pripojilo ku koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu v Iraku

NETKY.SK • 26 September 2014, 18:43 • 2 min
Belgicko sa pripojilo ku koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu v Iraku

BRUSEL - Belgický parlament dnes po vyše trojhodinovej debate schválil jednomesačnú účasť krajiny na Američanmi vedenej medzinárodnej vojenskej misii proti Islamskému štátu (IS) v Iraku. Do misie Belgicko vyslalo šesť bojových lietadiel typu F-16, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie dolnej komory parlamentu, Snemovne reprezentantov, zverejnil minister obrany Pieter de Crem. Belgický vojenský kontingent bude zložený z ôsmich pilotov a potrebného tímu na podporu leteckých misií. Dokopy pôjde o 120 mužov.
     

Minister povedal, že lietadlá, ktoré budú umiestnené v Jordánsku, odleteli ešte pred hlasovaním parlamentu do Grécka, kde ostanú počas noci, aby boli pripravené isť do akcie už túto sobotu.
     

V súlade s rozhodnutím parlamentu bude ich úloha obmedzená na Irak.
     

Približne 20 belgických vojakov bude mať na starosti letové plány, technickú podporu a navádzanie lietadiel. Šesťdesiat vojakov sa bude starať o technickú údržbu lietadiel, radarov a zbraňových zariadení. Ďalších 30 vojakov bude poverených zaisťovaním bezpečnosti ostatných vojakov a vojenského materiálu a do tímu boli zaradení aj dvaja vojenskí lekári.
     

Belgická armáda sa snaží utajiť totožnosť pilotov a účastníkov vojenskej operácie, aby sa oni a ich rodiny nestali možným cieľom radikálnych moslimských bojovníkov. Vojaci a piloti boli vyzvaní, aby boli diskrétni, obmedzili komunikáciu so svojimi blízkymi a priateľmi a neposielali fotografie z miesta svojho pobytu.
     

Podľa údajov belgických úradov sa na bojiskách v Sýrii a Iraku nachádza v radoch moslimských militantov okolo 300 občanov Belgicka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies