Belgicko sa počas predsedníctva EÚ zameria aj na boj proti kríze

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 11:43 • 2 min
Belgicko sa počas predsedníctva EÚ zameria aj na boj proti kríze

Belgicko sa počas predsedníctva EÚ zameria aj na boj proti kríze

slovakia

left justify in out

Belgicko, ktoré sa dnes po Španielsku ujíma rotujúceho predsedníctva v Európskej únii, sa v čase svojho polročného pôsobenia zameria aj na boj proti hospodárskej a finančnej kríze. Informoval o tom dnes na pôde Zastúpenia Európskej komisie v SR belgický veľvyslanec v Bratislave Alain Cools.
      K prioritám belgického predsedníctva, ktoré potrvá do 31. decembra tohto roka, patria aj klíma a životné prostredie, spravodlivosť a vnútorné veci, sociálny rozmer a vonkajšie vzťahy. "Je to čosi pre občanov a je tu aj ten externý rozmer," poznamenal.
      Počas nasledujúceho polroka sa má podľa Coolsa rozhodovať takmer o 200 položkách alebo témach, ktoré figurujú v programe týkajúcom sa všetkých desiatich zložení Rady EÚ.
      Pokiaľ ide o ekonomický rozmer, a teda aj o boj proti kríze, podľa Coolsa bude potrebné zvýšiť ekonomický rast aj prostredníctvom vytvorenia pracovných miest. "Okrem toho bude potrebné vytvoriť novú finančnú architektúru dohľadu," doplnil s tým, že pre udržanie stability v Európe a eurozóne sa bude krajina usilovať aj o vyššiu mieru koordinácie zainteresovaných orgánov.
      Belgické predsedníctvo sa zameria aj na investície do vzdelania, vedy a výskumu. "Jednou z našich priorít bude i mobilita študentov. Budeme sa snažiť aj o to, aby sa ľuďom vyplácal prechod z jedného zamestnania do druhého," priblížil Cools.
      Upozornil, že krajina určite neopomenie ani azylový postup a boj proti organizovanému zločinu či obchodu s bielym mäsom.
      Pripomenul, že tento rok je rokom boja proti chudobe. "Veľa opatrení bolo prijatých na národných úrovniach a budeme musieť počúvať a viac sa koordinovať," poznamenal.
      V súvislosti s vonkajšími vecami vyhlásil, že "musíme upevniť miesto EÚ vo svete a presadzovať európske záujmy". Belgické predsedníctvo sa bude zameriavať aj na rozširovanie EÚ.
      Krajina sa vo svojom pôsobení plánuje opierať o výsledky dosiahnuté počas španielskeho predsedníctva. Podľa Coolsa aj preto, že "to bolo veľmi úspešné predsedníctvo", ktoré členským štátom EÚ život pomerne dosť uľahčilo. Zároveň sa Belgicko bude opierať aj o rozhodnutia, návrhy a správy európskych inštitúcií.
      Cools zdôraznil, že krajina v plnej miere počas svojho predsedníctva zohľadní nové okolnosti, ktoré vznikli v nadväznosti na vstup Lisabonskej zmluvy do platnosti, hospodársku a finančnú krízu, a tiež voľby v Belgicku.
      Cools zároveň vyjadril nádej, že tohtoročné belgické predsedníctvo nebude musieť čeliť takým neočakávaným situáciám, ako bol septembrový útok na newyorské dvojičky v roku 2001.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies