Belgicko sa obáva ďalšej politickej krízy, novú vládu nemá kto zostaviť

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 13:25 • 2 min
Belgicko sa obáva ďalšej politickej krízy, novú vládu nemá kto zostaviť

BRUSEL - Líder najsilnejšej belgickej politickej strany Nová flámska aliancia (N-VA) Bart De Wever už nie je kráľovským vyjednávačom pre zostavovanie budúceho vládneho kabinetu.

slovakia

left justify in out

Kráľ Filip to oznámil v stredu na základe vlastnej žiadosti De Wevera, ktorý štyri týždne po sebe zlyhal v pokuse vytvoriť stredopravú vládnu koalíciu.
     

Kráľovský palác oznámil, že s novým kolom konzultácií začne ešte dnes, s cieľom nezhoršovať politickú situáciu. V tomto kontexte kráľ dnes dopoludnia prijal na audiencii odchádzajúceho premiéra Elia Di Rupa a lídra frankofónnej Socialistickej strany (PS) Paula Magnetta, ako aj predsedu flámskych kresťanských demokratov (CD&V) Woutera Bekeho a lídra liberálneho Reformného hnutia (MR) Charlesa Michela. 
     

Nikto z belgických politických predstaviteľov zatiaľ otvorene nehovorí o politickej kríze, aká nastala po voľbách v roku 2010, avšak ani mesiac po parlamentných voľbách sa nečrtá kompromisná dohoda medzi stranami, ktorá by viedla k vytvoreniu federálnej vlády.
     

De Wever zlyhal v snahe vytvoriť vládnu z pravicových a liberálnych strán bez účasti frankofónnych socialistov. Líder N-VA však aj napriek tomu tvrdí, že je stále k dispozícii pre vytvorenie novej vlády a upozornil, že je šéfom najväčšej politickej strany v krajine, čo pre neho predstavuje istú zodpovednosť.
     

Podľa šéfa N-VA, podporí najmä takú vládu, ktorá bude viesť k znižovaniu dlhov a verejných výdavkov, znižovať náklady na prácu a posilňovať systém sociálnej spravodlivosti, zlepšovať systém justície a ktorá zavedie účinnú imigrantskú politiku.  
     

Kráľ Filip má obmedzený výber spomedzi lídrov šiestich víťazných politických strán. Aj vzhľadom na ústretový postoj De Wevera je dosť pravdepodobné, že vsadí na model stredo-pravicovej vlády, nakoľko iné modely sa zdajú byť nemožné. Do roly vyjednávača bude musieť poveriť iného politika. Belgické médiá túto šancu dávajú najmä šéfovi CD&V Wouterovi Bekemu. Ten však v role kráľovského vyjednávača neuspel ani po voľbách z roku 2010.  Okrem toho sa blížia letné prázdniny, čo znamená aj útlm politickej činnosti a "hrozí" scenár, že ani do konca leta sa nepodarí dospieť k reálnej dohode o novej vláde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies