Belgicko sa nakoniec rozhodlo pre eurokomisárku, bude ňou Thyssenová

NETKY.SK • 4 September 2014, 13:40 • 2 min
Belgicko sa nakoniec rozhodlo pre eurokomisárku, bude ňou Thyssenová

BRUSEL - Belgicko rozhodlo: novou eurokomisárkou sa stane europoslankyňa z tábora kresťanských demokratov Marianne Thyssenová. Dnes by sa v rámci rozhovorov o budúcom zložení komisie mala stretnúť s novozvoleným predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

slovakia

left justify in out

Liberáli a kresťanskí demokrati, ktorí sú zodpovední za rokovania o zostavení budúcej federálnej vlády Belgicka, sa nakoniec, po dlhej noci rokovaní, dohodli na prerozdelení vplyvných politických postov.

 

Podľa ich dohody bude novým premiérom Belgicka kandidát liberálneho Reformného hnutia (MR), kým politička z Flámskej kresťanskodemokratickej strany (CD&V) Marianne Thyssenová získa funkciu eurokomisárky. Jej najvážnejším súperom v boji o kreslo v exekutíve EÚ bol šéf diplomacie Didier Reynders z tábora liberálov.  

 

Thyssenová, ako dnes naznačil internetový server EurActiv na základe uniknutých dokumentov z Junckerovho prostredia, by mohla v komisii získať portfólio školstva, mládeže a viacjazyčnosti. Ide o post, ktorý sa v Európskej komisii považuje za menej dôležitý, a podľa diplomatických náznakov Juncker mohol takto Belgicko "potrestať" za to, že príliš dlho váhalo s nomináciou svojho kandidáta do Európskej komisie.

 

S príchodom Thyssenovej do Junckerovho tímu zanikol problém slabého zastúpenia žien v budúcej eurokomisii. Bude ich znovu deväť, ako v doterajšom zložení komisie, ktorej šéfuje José Manuel Barroso.

 

Vyvážené rodové zastúpenie bolo dôležité, pretože Európsky parlament vážne hrozil, že neschváli zloženie Európskej komisie, v ktorej bude menej žien než doteraz.

 

Thyssenová zároveň v komisii posilní krídlo Európskej ľudovej strany (EĽS) - je totiž podpredsedníčkou tejto najväčšej európskej politickej skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies