Belgicko prvýkrát vyhostilo nebezpečného Iračana do domoviny proti jeho vôli

NETKY.SK • 23 Január 2017, 12:31 • 2 min
Belgicko prvýkrát vyhostilo nebezpečného Iračana do domoviny proti jeho vôli

PARÍŽ/BRUSEL – Belgicko ako prvý štát v Európe vyhostilo irackého občana sympatizujúceho s takzvaným Islamským štátom proti jeho vôli, citovala agentúra Belga belgického štátneho tajomníka pre migráciu a azyl Théa Franckena. Vyhostený Iračan bol podľa uvedenej agentúry v kontakte s podozrivými z terorizmu v Nemecku.

slovakia

left justify in out

"V sobotu sme po prvý raz vyhostili osobu proti jej vôli do Iraku. Pracovali sme na tom niekoľko mesiacov. Išlo o nebezpečného teroristu, ktorý bol umiestnený v osobitnej časti väznice. Bol proti vyhosteniu, ale nakoniec sa nám to podarilo dosiahnuť. Už sa sem nemôže vrátiť, má zákaz vstupu na belgické územie," citoval Franckena belgický denník La Derniere Heure.

 

Vyhostenie Iračanov z Belgicka sa odohralo aj v minulosti, ale vždy na dobrovoľnej báze. Irak totiž nepatrí na zoznam bezpečných štátov, kam je možné vracať občanov zo zahraničia štandardným spôsobom.

 

Rokovania o uvedenom vyhostení trvali niekoľko mesiacov a belgický premiér Charles Michel o prípade vlani hovoril s irackým predsedom vlády Hajdarom Abádím. Minulý týždeň v tejto súvislosti Belgicko navštívila iracká vládna delegácia, informovala belgická televízia a rozhlas RTBF.

 

Belgicko plánuje do Iraku vyhostiť viac ako päť desiatok Iračanov. Štátny tajomník pre migráciu a azyl Théo Francken sa už s Bagdadom dohodol na návrate piatich osôb, ktoré boli odsúdené a momentálne pykajú v belgických väzniciach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies