Belgicko prišlo v dôsledku teroristických útokov o takmer miliardu eur

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 21:46 • 2 min
Belgicko prišlo v dôsledku teroristických útokov o takmer miliardu eur

BRUSEL - Teroristické útoky, ku ktorým došlo 22. marca v Bruseli, stáli krajinu takmer miliardu eur. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga na základe prvej správy federálneho ministerstva hospodárstva na túto tému.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú štúdiu o ekonomických dôsledkoch teroristického útoku, ktorú vykonali na žiadosť úradov a ktorá v podstate potvrdzuje negatívne zistenia obchodnej sféry a sektora služieb, predovšetkým podnikateľov a obchodníkov z Bruselu.

 

"Toto je prvá štúdiu o ekonomickom vplyve od útokov v Paríži v novembri 2015. Je veľmi dôležité, aby sme mali takýto typ objektívnej štúdie," poznamenal belgický minister hospodárstva Kris Peeters. Zároveň pripomenul, že federálna vláda "aktivovala všetky možné nástroje", aby pomohla podnikom a spoločnostiam, ktoré v dôsledku teroristických hrozieb a atmosféry strachu a neistoty prišli o podstatné príjmy.

 

Podľa dôsledkov pre jednotlivé regióny v prvom štvrťroku 2016 ekonomicky na terorizmus najviac doplatil bruselský región, ktorý zaznamenal prepad v obchodnom obrate za 122,5 miliónov eur. Flámsko prišlo v prepočte o 33 miliónov eur a Valónsko o 20 miliónov eur.

 

O čistých stratách môže hovoriť aj krajina ako taká. Podľa ministerstva hospodárstva sa daňové príjmy štátu v dôsledku teroristických činov a hrozieb v tomto období znížili o 760 miliónov eur a celkové ekonomické straty - vo všetkých sektoroch hospodárstva - predstavujú približne 0,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Najviac postihnutou oblasťou je bezpochyby sektor služieb - reštaurácie, hotely a pohostinstvá. Na druhej strane čiastočné výluky a obmedzenia mestskej hromadnej dopravy po teroristických útokoch, ako aj strach mnohých ľudí cestovať verejnou dopravou pomohli taxislužbe. Vo Valónsku v prvom štvrťroku tohto roka taxikári zvýšili svoj obrat o 12 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona