Belgicko predvolalo ruského veľvyslanca kvôli obvineniam z náletov na Hasadžik

NETKY.SK • 19 Október 2016, 18:18 • 2 min
Belgicko predvolalo ruského veľvyslanca kvôli obvineniam z náletov na Hasadžik

BRUSEL - Ruský veľvyslanec v Belgicku Tokovinin Alexander Avrelievič dostal dnes predvolanie na federálne ministerstvo zahraničných vecí, aby prevzal oficiálnu sťažnosť belgických orgánov v súvislosti s obvineniami Ruska, že belgické stíhačky v Sýrii zabili najmenej šesť civilistov. Informáciu pre belgické médiá potvrdil minister zahraničných vecí Didier Reynders.

slovakia

left justify in out

Ruské vojenské velenie tvrdí, že pri utorkovom nálete lietadiel koalície vedenej Spojenými štátmi na dedinu Hasadžik v sýrskej provincii Aleppo zahynulo šesť civilistov. Ruská strana spresnila, že pri nálete na dedinu boli zranení štyria ľudia a zničené boli dva domy. Podľa ruskej strany ich hliadkovacie lietadlá v danom čase, v noci z pondelka na utorok, nad bombardovanou lokalitou zaznamenali dve belgické stíhačky F-16, pričom vtedy nad touto oblasťou neoperovali ani ruské, ani sýrske vojenské lietadlá.

 

Reynders potvrdil, že belgické úrady predložia ruskému veľvyslancovi sťažnosť kvôli doterajším vyhláseniam, a zároveň vyzval ministra obrany Stevena Vandeputa, aby poprel tvrdenia ruskej strany. Vandeput v dnešnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio 1 uviedol, že jeho rezort "za normálnych okolností" nezverejňuje, kde vyvíjajú svoju činnosť belgické bojové lietadlá, zároveň však spresnil, že "v týchto dňoch sme nelietali v danom regióne", čiže v oblasti mesta Aleppo.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) gon



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies