Belgicko pred zrakom kráľovského páru so šancou na postup

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 12:39 • 2 min
Belgicko pred zrakom kráľovského páru so šancou na postup

RIO DE JANEIRO - Belgická futbalová reprezentácia na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii má pred sebou druhú prekážku v základnej H-skupine v podobe výberu Ruska. Tú prvú zverenci trénera Marca Wilmotsa zvládli, keď v súboji proti Alžírsku síce prehrávali 0:1, no gólmi striedajúcich hráčov Marouana Fellainiho a Driesa Mertensa napokon zvíťazili 2:1.

slovakia

left justify in out

Už v nedeľu budú mať Belgičania na dosah postup do osemfinále, prípadný triumf nad hostiteľmi nasledujúceho svetového šampionátu ich už posunie do vyraďovacej fázy bez ohľadu na ďalšie výsledky. "Červených diablov" bude na známom štadióne Maracana v Riu de Janeiro povzbudzovať aj belgický kráľ Philippe a kráľovná Mathilde. "V úvodnom súboji nám nevyšiel prvý polčas, po zmene strán sme zlepšili hru. Nedeľňajší duel s Rusmi chceme vyhrať, čo by nám zabezpečilo postup do osemfinále. Pripravujeme sa iba na víťazstvo," poznamenal stredopoliar Kevin De Bruyne, ktorého po utorkovom stretnutí proti Alžírsku vyhlásili za najlepšieho hráča duelu.

 

Výber Belgicka je na prvom svetovom šampionáte po dvanástich rokoch, keď po prieniku do osemfinále a vyradení s Brazíliou v Japonsku a Kórejskej republike 2002 sa mu nepodarilo kvalifikovať do Nemecka 2006 ani Juhoafrickej republiky 2010. Miestenku do Brazílie si Belgičania vybojovali pomerne hladko, keď v desiatich kvalifikačných dueloch dosiahli osem víťazstiev a dve remízy. Dvadsaťdvaročný De Bruyne po úspechu v prvom súboji svojho tímu však upozorňuje na to, že Belgičania nesmú zaspať na vavrínoch. "Meranie síl s Alžírskom sme síce zvládli, no všetci si uvedomujeme, že šampionát sa ešte len začal. Remíza Rusov a Kórejčanmi môže byť pre nás výhodou, ale teraz sa musíme dôkladne pripraviť na duel proti Rusku. Očakávam, že naši ďalší súperi v základnej skupine budú hrať otvorenejší futbal ako Alžírčania. A nám sa tým pádom naskytne viac možností na skórovanie," myslí si futbalista nemeckého klubu VfL Wolfsburg. Kouč Marc Wilmots, ktorý sa na MS 2002 predstavil v belgickom tíme ešte ako hráč, po úvodnom vystúpení svojich zverencov poznamenal: "V prvom súboji sme otočili nepriaznivý vývoj a ukázali tým svoj potenciál. Teraz chceme pokračovať v nastúpenom trende a ukázať, že to nebola len náhoda." 

 

Rusko s Belgickom sa naposledy stretli pred štyrmi rokmi, v novembri 2010 v medzištátnom prípravnom súboji v ruskom Voroneži triumfovali hostia 2:0. Zaujímavosťou je, že obe krajiny si zmerali sily aj na spomínanom svetovom šampionáte v roku 2002 tiež v základnej H-skupine. Belgičania vtedy zvíťazili 3:2. 

 

Ruská "zborná" v utorok remizovala s Kórejskou republikou 1:1, keď inkasovala po fatálnej chybe gólmana Igora Akinfejeva, no Alexander Keržakov zariadil zverencom talianskeho kormidelníka Fabia Capella aspoň bod. Za svojho spoluhráča medzi tromi žrďami sa postavil obranca Sergej Ignaševič. "Brankár Akinfejev je podľa mňa veľký hráč a v súboji proti Belgičanom určite predvedie super výkon. Myslím si, že chyba z predchádzajúceho duelu neovplyvní jeho hru. Po súboji predstúpil pred novinárov a ospravedlnil sa. Je to veľký hráč aj človek a cítil potrebu vyjadriť sa. Niečo podobné by určite urobil každý hráč tohto tímu," myslí si skúsený 34-ročný obranca CSKA Moskva a pred duelom proti európskemu rivalovi doplnil: "V prvom zápase sme boli veľmi nervózni. Súhlasím s trénerom Capellom, že približne po polhodine hry sme začali predvádzať taký futbal, aký je potrebné hrať na svetovom šampionáte. Verím, že proti Belgicku zahráme lepšie ako proti Kórejskej republike. Horšie už nemôžeme, lebo by to znamenalo náš koniec." 

 

V nedeľňajšom zápase je otázny štart kapitána belgického výberu Vincenta Kompanyho, ktorý vynechal štvrtkový tréning pre natiahnuté slabiny. Podľa Wilmotsa však nejde o nič vážne. Dobrou správou pre Belgičanov a ich priaznivcov je, že stredopoliar Eden Hazard sa už zapojil do prípravy po tom, ako si v utorňajšom zápase proti Alžírsku v Belo Horizonte (2:1) narazil prst na nohe. 

 

Duel Belgicko - Rusko v základnej H-skupine sa uskutoční v nedeľu 22. júna o 18.00 h SELČ. 

Tabuľka H-skupiny: 
1. Belgicko 1 1 0 0 2:1 3 
2. Rusko 1 0 1 0 1:1 1 
Kór. repub. 1 0 1 0 1:1 1 
4. Alžírsko 1 0 0 1 1:2 0 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona