Belgicko plánuje pre cudzincov zaviesť diaľničné poplatky

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 17:53 • 2 min
Belgicko plánuje pre cudzincov zaviesť diaľničné poplatky

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandských vodičov rozhnevali plány belgických úradov na zavedenie špeciálnych diaľničných poplatkov pre cudzincov, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Poplatky za využívanie belgických diaľnic by mali cudzinci začať platiť v roku 2016. Belgické úrady chcú týmto spôsobom získať peniaze na opravy ciest a diaľničnej siete. K návrhu sa musí ešte vyjadriť belgický federálny parlament.

V prípade schválenia tohto plánu by sa Belgicko stalo prvou z troch krajín Beneluxu, ktoré by vyberalo peniaze za používanie diaľnic. V súčasnosti cudzinci prechádzajúci cez Belgicko, Holandsko a Luxembursko, podobne ako cez Nemecko, jazdia po diaľniciach zadarmo.

Združenie holandských vodičov ANWB, ktoré bojuje proti "explózii mýtnych stanovíšť a diaľničných nálepiek brániacich voľnému pohybu v Európe," chce preskúmať, či navrhované poplatky nie sú v rozpore so základnou legislatívou EÚ.

Podľa ANWB by cudzinci mohli za využívanie diaľnic ročne zaplatiť až 100 eur. Diaľničné nálepky by najviac zaťažili obyvateľov holandských provincií susediacich s Belgickom, z ktorých mnohí každodenne dochádzajú za hranice za prácou, nákupmi alebo s deťmi do školy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies