Belgicko otvorí centrum pre islamských radikálov

NETKY.SK • 8 December 2016, 17:58 • 2 min
Belgicko otvorí centrum pre islamských radikálov

BRUSEL – V Belgicku otvoria v januári stredisko pre zradikalizovaných islamistov. Mal by sa im venovať 17-členný tím zložený zo psychológov, sociálnych pracovníkov a expertov na islam.

slovakia

left justify in out

Stredisko bude určené predovšetkým pre navrátilcov zo Sýrie, ktorí bojovali po boku takzvaného Islamského štátu a vyznávajú radikálny islam, ale nemajú zločineckú minulosť. Centrum bude fungovať ako denný stacionár – radikáli tam nebudú bývať. Personál sa im bude buď venovať v stredisku, alebo ich bude navštevovať priamo v domovoch.

 

Centrum bude zastrešovať frankofónny regionálny minister Rachid Madrane, ktorý má na starosti mládež, šport a propagovanie Bruselu. "V centre budeme poskytovať pomoc zradikalizovaným osobám aj ich blízkym. Telefonická pomoc tam bude k dispozícii šesť dní v týždni," uviedol Madrane.

 

Adresa strediska ani presný dátum jeho otvorenia nie sú známe. Belgický telerozhlas RTBF uviedol, že prevádzka centra bude stáť 1,2 milióna eur ročne.

 

Stúpenci vzniku centra sa inšpirovali podobnými projektmi v Quebecu a Dánsku, kde odborní pracovníci pomáhajú zradikalizovaným osobám nájsť si novú životnú cestu. V prípade potreby im umožňujú prístup k rekvalifikačným kurzom a pomáhajú pri hľadaní zamestnania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies