Belgicko odobrilo modernizáciu vojenských lietadiel za takmer štyri miliardy eur

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 14:38 • 2 min
Belgicko odobrilo modernizáciu vojenských lietadiel za takmer štyri miliardy eur

BRUSEL - Belgická federálna vláda schválila dnes program postupnej výmeny stíhacích bombardérov F-16 za 34 nových bojových stíhačiek. Ministerstvo obrany stojí pred neľahkou úlohou vybrať si najlepšiu ponuku spomedzi piatich možných dodávateľov.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že minister obrany Steven Vandeput dostal povolenie od Rady ministrov rozbehnúť výberové konanie v hodnote 3,59 miliardy eur, ktoré sa týka troch európskych a dvoch amerických výrobcov bojových lietadiel.

 

Každý z výrobcov ponúka iný typ stroja a pre každého z nich je záujem belgického rezortu obrany zaujímavý, lebo v konečnom dôsledku ide o balík vo výške 15 miliárd eur, keď sa zoberie do úvahy aj údržba či opravy bojových strojov s odhadovanou životnosťou 40 rokov.

 

Výberové konanie na nákup nových vojenských lietadiel sa podľa plánov ministerstva obrany malo začať už začiatkom roka 2015. V hre je päť výrobcov: americké spoločnosti Boeing a Lockheed Martin, francúzsky výrobca lietadiel Dassault, švédsky konštruktér Saab a britská spoločnosť BAE Systems.

 

Belgičania si pri modernizácii svojej vojenskej flotily môžu vyberať z viacerých typov lietadiel: F/A-18E/F Super Hornet a F/A-18 E/F Super Hornet (Boeing); F-35 Lightning II (Lockheed Martin); Rafale F3R (Dassault); Saab JAS 39 Gripen E/F (Saab); a Eurofighter Typhoon (BAE Systems).

 

Minister Vandeput už avizoval, že vláda má zámer podpísať kúpnu zmluvu v druhej polovici roku 2018 - po starostlivom zvážení všetkých ponúk vrátane ich ekonomickej zložky.

 

Nákup nových vojenských lietadiel sa zrejme odzrkadlí aj na zvýšení celkových výdavkov Belgicka na obranu. Severoatlantická aliancia požaduje od svojich členov postupné navyšovanie obranných rozpočtov na úroveň dvoch percent HDP. Belgicko patrí medi spojencov s najnižšími rozpočtovými výdavkami na obranu, keď v roku 2015 vyčlenilo na tento účel len 0,9 percenta HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies