Belgicko nechce zásah v Sýrii bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN

NETKY.SK • 28 August 2013, 11:48 • 2 min
Belgicko nechce zásah v Sýrii bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN

BRUSEL - Belgicko nepatrí medzi krajiny podporujúce intervenciu v Sýrii bez mandátu OSN. Uviedol to dnes šéf belgickej diplomacie Didier Reynders.

slovakia

left justify in out

Belgická stanica RTBF pripomenula, že kým Spojené štáty, Francúzsko či Británia zaujali odhodlanú pozíciu intervenovať v Sýrii proti vláde Bašára Asada, Belgicko je oveľa váhavejšie a nechce sa angažovať bez poverenia Bezpečnostnej rady OSN. Belgická vláda chce mať predovšetkým dôkazy o zodpovednosti sýrskeho vládnuceho režim za použitie chemického arzenálu. Reynders dnes pripomenul, že Belgicko a ďalších 37 štátov žiada od generálneho tajomníka Pan Ki-muna vypracovanie podrobnej správy expertov OSN o použití chemických zbraní.

"Kto presne použil tieto zbrane? Ak nemôžeme mať k dispozícii správu OSN, sme pripravení prijímať informácie od štátov, ktoré tvrdia, že majú dôkazy," uviedol Reynders s odkazom na adresu USA, Británie či Francúzska. Šéf belgickej diplomacie spresnil, že na dnes požiadal o schôdzku predstaviteľov NATO kvôli výmene dôležitých informácií o udalostiach v Sýrii, lebo spojenci v rámci aliancie by si mali vymieňať dôležité informácie. Reynders zároveň vyzval na opatrnosť a upozornil na možné riziká prípadnej vojenskej akcie v Sýrii, s dopadom na situáciu v celom regióne a celosvetovú bezpečnostnú situáciu, ak k dôjde k zásahu bez súhlasu BR OSN. "Pretože Rusko by sa zajtra tiež mohlo rozhodnúť zasiahnuť bez súhlasu OSN. Ide o veľmi citlivú záležitosť," skonštatoval Reynders.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies