Belgicko navrhuje sankcie voči Grécku za neustráženie hraníc pred migrantmi

NETKY.SK • 25 Január 2016, 18:01 • 2 min
Belgicko navrhuje sankcie voči Grécku za neustráženie hraníc pred migrantmi

BRUSEL/AMSTERDAM - Belgická vláda si vie predstaviť zavedenie určitého "sankčného mechanizmu" EÚ voči Grécku kvôli tomu, že grécka strana je "príliš slabá" na to, aby dokázala ustrážiť svoje vlastné hranice a zastavila tok nelegálnej migrácie.

slovakia

left justify in out

Belgický štátny tajomník pre migráciu a azylovú politiku Theo Francken to vyhlási dnes pri príležitosti neformálneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Amsterdame.

Podľa Franckena by v rámci takéhoto sankčného mechanizmu nelegálni migranti, ktorých príchodu Grécko nezabránilo, mali zostať na jeho území.

 

Francken v rozhovore pre flámsku televíznu stanicu VRT povedal, že "Gréci musia niesť následky", ak sa dnes ministri vnútra v Amsterdame dohodnú na predlžení dočasných kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru z doterajších šiestich mesiacov na dva roky. Súhlas na zavedenie dočasných kontrol na vnútroschengenských hraniciach vydáva Európska komisia.

 

 Príslušné štátne štruktúry v Grécku sú podľa Franckena "príliš slabé". Aj preto podľa jeho slov treba uvažovať o možnosti vytvorenia "uzavretých zariadení" na území Grécka, ktoré by boli schopné prijať až 300.000 utečencov.

 

V roku 2015 dorazilo do Grécka viac ako 850.000 nelegálnych migrantov. Väčšina z nich sa snažila dostať ďalej do európskeho vnútrozemia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies