Belgicko nastupuje na 12. predsedníctvo, hlavné výzvy sú ekonomické

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 08:10 • 2 min
Belgicko nastupuje na 12. predsedníctvo, hlavné výzvy sú ekonomické

Belgicko nastupuje na 12. predsedníctvo, hlavné výzvy sú ekonomické

slovakia

left justify in out

Belgicko od dnešného dňa nastupuje na svoje v poradí 12. rotujúce predsedníctvo v Európskej únii. Nový polrok sa pravdepodobne bude niesť v znamení ekonomických tém, belgická dosluhujúca vláda však chce svoju misiu splniť na niekoľkých frontoch súčasne.
      Rozdiel je ten, že kým počas predchádzajúceho polroka boli Španieli na čele únie nútení riešiť grécku krízu a finančné ťažkosti celej únie ad-hoc, tentoraz sa bude preventívne tvoriť rámec, ktorý by mal zabrániť podobným nepríjemným scenárom. Na Belgicku zostáva regulovanie finančného špekulovania na trhoch, teda čiastočných vinníkov vypuknutia a prehĺbenia rozsiahlej finančnej krízy v Európe. Ďalšou úlohou je dotvorenie hospodárskeho riadenia, na ktorom sa pracuje už posledné dva mesiace, Belgičania chcú pracovať aj na stimuloch smerom k udržateľnému ekonomickému rastu.
      S nabudením európskej ekonomiky úzko súvisí aj environmentálna agenda. Belgičania chcú naštartovať priemysel zahrnutím množstva "zelených" projektov do podnikania. Treťou hlavnou témou je rozšírenie detailov Štokholmského programu týkajúceho sa vnútorných záležitostí únie a spravodlivosti. Posledné dve oblasti sa týkajú vzťahov so zahraničím. Belgicko chce dať dôraz na politiku rozširovania a ďalšiu prácu, ktorá zostáva na dokončenie nastavenia Európskej služby pre vonkajšiu činnosť.
      Zakladajúci člen Európskeho spoločenstva sa borí v súčasnosti aj vnútropolitickými problémami, čaká na vytvorenie novej federálnej vlády po predčasných voľbách 13. júna. Nie je to však prvýkrát v poslednom období, keď v členských krajinách dochádza počas predsedníctva k výmene moci. Bolo tomu tak v Dánsku (1993), Taliansku (1996) a naposledy aj v Českej republike (2009). Z predstaviteľov únie nik preto úspešný belgický polrok nespochybňuje. Dôležitú úlohu v koordinácii zohrá aj fakt, že stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy je Belgičan a ako bývalý premiér federálnej vlády s domácou politickou scénou sa dobre pozná.
      Úvod predsedníctva tradične sprevádzajú aj bohaté kultúrne akcie, aj v deň výmeny stráží, ale najmä počas nadchádzajúceho víkendu je v "hlavnom meste Európy" množstvo podujatí, v sobotu sa uskutoční oficiálny koncert predsedníctva pod budovami Európskeho parlamentu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies