Belgicko vydalo teroristu Abriniho francúzskym úradom, obvinili ho z parížskych útokov

NETKY.SK • 30 Január 2017, 11:47 • 2 min
Belgicko vydalo teroristu Abriniho francúzskym úradom, obvinili ho z parížskych útokov

BRUSEL - Mohameda Abriniho, hlavného podozrivého z účasti na teroristických útokoch v Paríži a Bruseli, dnes Belgicko na jeden deň vydalo do Francúzska. Abrini je väznený v Belgicku.

slovakia

left justify in out

"V súvislosti s vyšetrovaním atentátov v Paríži z 13. novembra 2015 bol Mohamed Abrini na jeden deň vydaný do rúk francúzskych justičných úradov," uviedla v oficiálnom vyhlásení belgická prokuratúra citovaná denníkom Le Soir.

 

Francúzsky súd už obvinil Mohameda Abriniho v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z roku 2015. Abriniho advokáti informovali médiá, že francúzsky protiteroristický sudca voči nemu vzniesol obvinenie. Podľa slov advokátov sudca nepoložil Abrinimu nijakú otázku. Informáciu priniesol francúzsky denník Le Monde.

 

Abrini sa objavil na videozázname z čerpacej stanice v blízkosti Paríža 11. novembra, dva dni pred teroristickými útokmi v Paríži, v spoločnosti Salaha Abdeslama. Vozidlo na videu bolo použité na dopravenie samovražedných atentátnikov pred parížsky futbalový štadión, kde zaútočili.

 

Atentáty vo Francúzsku si vyžiadali 130 obetí a jediný z preživších páchateľov, Salah Abdeslam, po útokoch utiekol do Bruselu.

 

Abrini ako jediný zo skupiny páchateľov teroristických útokov v Bruseli svoju nálož neodpálil. Bezprostredne pred útokom sprevádzal dvoch samovražedných atentátnikov na bruselskom letisku Zaventem, čo zaznamenali kamery. Jeho identita nebola dlho známa, a tak bol na základe videozáznamu označovaný len za "muža v klobúku".

 

Po bruselských útokoch z 22. marca sa skrýval, ale polícia ho našla vďaka odpočúvaniu telefónov jeho blízkych. Chytila ho v apríli v bruselskej štvrti Anderlecht. Pri marcových teroristických útokoch na letisko a stanicu metra v Bruseli zahynuli viac ako tri desiatky ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies