Belgicko má nového kráľa, Filip zložil prísahu

NETKY.SK • 21 Júl 2013, 12:41 • 2 min
Belgicko má nového kráľa, Filip zložil prísahu

BRUSEL - Albert II. (79) abdikoval po 20 rokoch na belgickom tróne. Za dôvod označil svoj pokročilý vek a zdravotné problémy.

slovakia

left justify in out

Nový belgický kráľ Filip zložil dnes prísahu na pôde parlamentu v Bruseli, informovala agentúra DPA.

"Prisahám, že si budem ctiť ústavu a zákony belgického ľudu, zachovám nezávislosť krajiny a budem chrániť nedotknuteľnosť štátneho územia,"povedal Filip počas slávnostného aktu.

Nový monarcha zložil sľub v troch oficiálnych štátnych jazykoch Belgicka - v holandčine, francúzštine i v nemčine. Doterajší belgický kráľ Albert II. (79) abdikoval po 20 rokoch na belgickom tróne. Za dôvod označil svoj pokročilý vek a zdravotné problémy. Kráľovských právomocí sa vzdal dnes predpoludním v kráľovskom paláci za prítomnosti belgického premiéra Elia di Rupa.

Päťdesiattriročný Filip, otec štyroch detí, je siedmym kráľom na belgickom tróne, píše DPA. Nový monarcha sa takmer ihneď ocitne v kampani pred voľbami v roku 2014, ktorá sa zameriava na prehĺbení rozkolu medzi oboma hlavnými belgickými jazykovými skupinami.

Odovzdanie trónu sa uskutočňuje v deň štátneho sviatku - Dňa Belgicka, ktorý si krajina každoročne pripomína vojenskou prehliadkou a ohňostrojom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona